АНОНС: Тустань запрошує у «Табір живої історії»

«Табір живої історії» відбудеться в Уричі 3-6 серпня.

З 3 до 6 серпня у селі Урич на Львівщині відбудеться традиційна зустріч поціновувачів середньовічної історії і лицарських реконструкцій, яка щороку відбувається у форматі фестивалю "Тустань". Цього року заплановані події будуть менш масштабні, це буде "Табір живої історії" в науково-популярному форматі для відчуття та пізнання епохи із обговоренням проблем збереження культурної спадщини.

Гостей розважатимуть майстер-класами, лекціями, навчатимуть стройової підготовки. Запланований також штурм фортеці.

Табір складатиметься з:

  • майстерень – кузні, столярної, текстильної, художньої, гончарної, обробки шкіри;
  • бойової частини – маневрів, поєдинків, лучного турніру;
  • експериментальної частини – випалу місцевої руди, лекторію;
  • традиційних заходів – лучного тиру, коней, фото в обладунках, боїв на м'яких мечах.

"Щороку у серпні фортеця Тустань оживає – непомітна машина часу переносить відвідувачів у середні віки, де вони насолоджуються духом давнини. В різні роки цей захід мав різні формати та концепції. В умовах пандемії, а тепер повномасштабної війни, ми робимо більший наголос на пізнанні та відчуттях епохи. Тож запрошуємо долучитись до "Табору живої історії" в науково-популярному форматі, де, зокрема, будуть активно обговорюватись проблеми та виклики зі збереження культурної спадщини", – зазначили організатори.

Вартість входу у цей вікенд така сама, як і в звичайний день: повний – 85 грн, пільговий – 45 грн. Детальна програма тут.

 

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.