IN MEMORIAM: у Києві загинула доценка кафедри Києво-Могилянської академії Тетяна Балабушевич

Під час пожежі у столиці у власній оселі загинула Тетяна Балабушевич – доценка кафедри Києво-Могилянської академії, дослідниця історії України та Європи.

У ДСНС повідомили, що внаслідок пожежі на 1 поверсі столичної 10-типовехівки на Петра Скоропадського, 33 загинула жінка. Згодом стало відомо що це Тетяна Балабушевич.

"З глибоким сумом змушений вам повідомити, що 10 вересня 2023 року на 78-му році життя трагічно загинула в пожежі Тетяна Аркадіївна Балабушевич, к.і.н., доцент, одна з батьків-засновників кафедри історії відродженої Києво-Могилянської академії. Це людина-епоха та викладачка, яка виховала та дала путівку у світ багатьом поколінням українських істориків в т.ч. і мені", - написав колишній студент Тетяни Балабушевич історик Ярослав Борщик.

У бібліотеці НАУКМА зберігається колекція Тетяни Балабушевич, яка налічує 773 примірники та 763 назв. Пані Тетяна досліджувала історію України та Європи, працювала над сисциклтематизацією довідкової та енопедичної літератури.

Чоловік науковиці професор НАУКМА Михайло Кірсенко перебуває у важкому стані в реанімації внаслідок сильного отруєння продуктами горіння. Причину загоряння правоохоронці встановлюють.

 

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.