Медведчук програв апеляцію: суд не поновив його право займатися адвокатською діяльністю

Шостий апеляційний адміністративний суд залишив в силі рішення Київського окружного адміністративного суду. Віктору Медведчуку, якого звинувачують у держзраді, відмовили у поновленні права на зайняття адвокатською діяльністю в Україні.

Про це йдеться у рішенні апеляційної інстанції від 7 червня, яке надали громадській ініціативі "Голка" адвокати-позивачі Ілля Костін та Роман Титикало.

"Теза позивача "Свою независимость в 1991 году Украина получает не в результате национально-освободительной борьбы, а по договоренности с Москвой. Новая экономическая и политическая реальность побуждает российскую элиту не просто предоставить Украине независимость, но и подтолкнуть к ней" суперечить змісту частини преамбули Конституції України, а також її статті 5.

Колегія суддів погоджується із тим, що позивач окресленою тезою фактично заперечив очевидний факт національно-визвольної боротьби України за незалежність, яка мала місце на багатьох етапах української історії та до якої мало безпосереднє відношення велике коло людей, в тому числі такі відомі історичні особи як Іван Мазепа, Михайло Грушевський, Євген Коновалець, Степан Бандера та інші (серед яких і Юрій Литвин, і Василь Стус, захист яких був покладений саме на адвоката Віктора Медведчука)", – йдеться у рішення суду.

Як зазначив адвокат Ілля Костін, у Асоціації адвокатів досі діє монополія соратників Медведчука і керівницею цієї організації є Лідія Ізовітова.

"У звіті Єврокомісії за минулий рік йдеться  про те, що Україна має змінювати законодавство про адвокатуру. Чому його треба змінювати? Цей закон "Про адвокатуру" прийняли за часів зрадника Януковича і посіпака зрадника Януковича, Портнов, цьому дуже радів. Саме цей закон дозволяє соратникам Медведчука з 2012 року тримати у заручниках всіх адвокатів. А з огляду на те, що у нас адвокатура дає кадри в прокуратуру і суди, то ми ставимо під загрозу і судову реформу. Змінити закон — це задача профільного комітету, який очолює нардеп від "Слуги народу" Денис Маслов, але вони цей процес навіть не починали" – наголосив  Костін.

 
Теми

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.