Спецпроект

Відкритий лист науковців та громадськості щодо фальсифікацій у сфері дослідження та поширення інформації про Голодомор–геноцид Українського народу

Збільшення кількості жертв Голодомору без достатніх ґрунтовних і фактологічних досліджень та верифікації їх результатів завдають непоправної шкоди відновленню та збереженню національної пам’яті українського народу. Такий крок виставляє найбільшу трагедію українського народу як предмет маніпуляцій, де кількість жертв визначається не об’єктивними дослідженнями, а фальсифікаціями

Президенту України

Володимиру Зеленському

 

Прем'єр-міністру України

Денису Шмигалю

 

Секретарю Ради національної безпеки та оборони

Олексію Данілову

 

Міністру культури та інформаційної політики України

Олександру Ткаченку

 

Міністру освіти та науки України

Сергію Шкарлету

 

Міністру закордонних справ України

Дмитру Кулебі

Президенту Світового конгресу українців 

Павлу Ґроду

 

Відкритий лист науковців та громадськості

щодо фальсифікацій у сфері дослідження та поширення інформації

про Голодомор – геноцид Українського народу

 

Ситуація, що склалась у сфері досліджень та відновлення пам'яті українського народу стосовно Голодомору та масових штучних голодів 1921–1923 та 1946–1947 років не залишає нам іншого виходу, як публічно звернутись до органів влади для врегулювання декількох критичних проблем, пов'язаних із діяльністю Національного музею Голодомору-геноциду (далі – Музей).

7 вересня 2021 року на організованому Музеєм Міжнародному форумі "Масові штучні голоди: пам'ятаємо, вшановуємо" було презентовано висновок комплексної судової статистично-криміналістичної експертизи (далі – Експертиза), у якій, зокрема,  йдеться про 10,5 млн жертв Голодомору в 1932–33 роках.

Основним повідомленням форуму була теза про те, що "комуністичний тоталітарний режим знищив 10 млн 500 тис. українців", оприлюднена у книжці "Геноцид українців 1932–1933 за матеріалами досудових розслідувань / Упоряд: О. Петришин, М. Герасименко, О. Стасюк. – Київ: Видавництво Марка Мельника, 2021. – 520 с.". Матеріали, викладені у експертизі, підібрані тенденційно, окремі – відверто фальсифіковані, а методика визначення втрат викладена описово та не пройшла жодної наукової апробації.

За результатами наукових досліджень, здійснених фахівцями різних країн, діапазон оцінок втрат української людності внаслідок Голодомору лежить в межах від 2,6 млн до 5,0 млн. За оцінкою Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України – 3,9 млн. Результати досліджень демографів оприлюднені в провідних українських та авторитетних закордонних виданнях (і визнані міжнародною спільнотою).

Авторитетні історики та демографи вказали на цілу низку фальсифікацій і методологічних помилок Експертизи та піддали жорсткій критиці її результати. Вони не заперечують можливості зміни усталеної та юридично закріпленої цифри втрат, проте вважають, що це буде можливо лише у разі появи нових науково перевірених аргументів.

Український інститут національної пам'яті відреагував на появу книги та звернувся з листом до Національної академії наук України з проханням дати наукову оцінку методології та результатам Експертизи.

Інститут історії України дав чітку відповідь, що наявна джерельна база й дослідження не дають підстав для висновків, наведених в цій Експертизі. 

Своєю чергою, УІНП як профільна інституція, що займається відновленням та збереженням національної пам'яті українського народу, застеріг від використання висновків Експертизи в офіційній комунікації та законодавчій практиці до остаточної верифікації її результатів. Таким чином УІНП та провідний профільний науково-дослідний інститут України дали свою оцінку Експертизі, виданій під егідою Музею. А також застерегли від використання висновків Експертизи у законодавчій практиці.

Тим часом керівництво Музею вже активно пропагує ці дані в Україні та світі як науково доведені.

25 листопада у Києві відбувся публічний прем'єрний показ документального фільму "10.5". Покази стрічки заплановані у посольствах і консульствах України за кордоном.

9 листопада згадані дані презентував у Постійному представництві України при ООН в Нью-Йорку Володимир Сергійчук, професор КНУ ім.Шевченка та голова Міжнародної асоціації дослідників Голодомору-геноциду.


Водночас із пропагуванням результатів науково недоведеної Експертизи триває медійна кампанія, націлена на дискредитацію українських та закордонних науковців, які у своїх оцінках втрат від голоду в 1932–1933 роках дотримуються науково вивірених цифр.

Упорядники згаданої книги нівелюють спроби конструктивної наукової дискусії та звинувачують опонентів у запереченні геноциду, антиукраїнській позиції та навіть захисті інтересів Росії.

Просимо детально вивчити ситуацію, що склалась у Музеї. За свідченнями колишніх працівників, державною науковою установою фактично керує стороння особа – член наукової ради Інституту дослідження Голодомору Микола Герасименко, який чинить тиск на дослідників, спонукаючи до фальсифікацій.

Колишні працівники почали оприлюднювати інформацію про несприятливу атмосферу та  авторитаризм в Музеї, про що  свідчить, зокрема, значна плинність кадрів. У відповіді на депутатський запит генеральна директорка Музею Олеся Стасюк підтвердила, що за період 2015–2021 роки з Музею звільнилось 86 осіб.

Наразі Микола Герасименко розгортає кампанію дискредитації та фактичного шельмування науковців, які опонують даним про 10,5 мільйонів жертв Голодомору.

Викладене вище свідчить про тривожні ознаки нестабільності, неефективного та непрофесійного керівництва важливою інституцією, яка має займатись популяризацією фахових досліджень Голодомору – геноциду Українського народу та штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 рр. і тримати високий рівень підтримки та актуальності проблеми в українському суспільстві та за кордоном.

Керівництво Музею блокує доброчесну академічну дискусію, натомість займається агресивним просуванням наративів, які є деструктивними й шкідливими для України.

Все це та описані фальсифікації є неприйнятними для керівника національного музею і містять ознаки порушення істотних умов контракту, укладеного між Міністерством культури та інформаційної політики України та Олесею Стасюк як генеральним директором Музею.

Наукова спільнота і громадськість занепокоєні ситуацією, адже описані вище маніпуляції Музею генерують вкрай серйозні ризики для української держави. 

Збільшення кількості жертв Голодомору без достатніх ґрунтовних і фактологічних досліджень та верифікації їх результатів завдають непоправної шкоди відновленню та збереженню національної пам'яті українського народу.

Такий крок виставляє найбільшу трагедію українського народу як предмет маніпуляцій, де кількість жертв визначається не об'єктивними дослідженнями, а фальсифікаціями.

В такий спосіб для країни-агресора відкривається широкий простір для інформаційно-психологічних операцій, дискредитації теми Голодомору в українському та світовому інформаційних просторах, деконструкції адвокатованої Музеєм кількості жертв.

У підсумку міжнародне визнання Голодомору злочином геноциду Українського народу ставиться під загрозу.
Фальсифікації та перебільшення кількості загиблих від голоду дадуть опонентам вагомі аргументи "проти" визнання, знизять рівень довіри до офіційних інституцій України, у тому числі тих, що створенні для вивчення Голодомору та адвокації визнання злочину геноциду на світовому рівні.

Просимо звернути увагу та в межах повноважень вжити відповідних заходів.

На нашу думку, слід зупинити розповсюдження видань Музею, які мають ознаки фальсифікацій документів щодо Голодомору. Про це свідчать не лише критичні наукові публікації, а й оприлюднена видавцем Марком Мельником інформація щодо процесу підробки цих видань

Просимо ініціювати перевірки діяльності Музею Північним офісом Держаудитслужби та Державною службою України з питань праці.

Також сподіваємось на проведення незалежного розслідування, яке пояснить роль та діяльність Миколи Герасименка у фактичному керівництві Музеєм та організації видання "Геноцид українців 1932–1933 за матеріалами досудових розслідувань / Упоряд: О. Петришин, М. Герасименко, О. Стасюк. – Київ: Видавництво Марка Мельника, 2021. – 520 с.", яке містить ознаки фальсифікації.

Якщо Ви бажаєте підтримати відкритий лист, просимо заповнити онлайн-форму.

Список науковців та громадських діячів, які підтримали відкритий лист:

Станіслав Кульчицький, доктор історичних наук, професор, Інститут історії України НАН України

Лариса Якубова, докторка історичних наук, член-кореспондент НАН України, Інститут історії України НАН України

Вахтанг Кіпіані, журналіст, історик, головний редактор видання "Історична Правда"

Людмила Гриневич, докторка історичних наук, провідна наукова співробітниця Інституту історії України НАН України, директорка Українського науково-дослідного та освітнього центру вивчення Голодомору (HREC in Ukraine)

Геннадій Боряк, доктор історичних наук,  професор, член-кореспондент НАН України, Інститут історії України НАН України

Сергій Єкельчик, професор історії та славістики, Університет Вікторії

Іван Патриляк, доктор історичних наук, професор, декан історичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка

Володимир Мільчев, доктор історичних наук, професор, декан історичного факультету Запорізького національного університету

Сергій Квіт, професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"

Олександр Гладун, доктор економічних наук, член-кореспондент НАН України, Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи

Ярослав Грицак, доктор історичних наук, професор Українського Католицького Університету

Наталія Левчук, докторка економічних наук, Інститут демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України

Віктор Брехуненко, доктор історичних наук, професор,Інститут української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського НАН України

Оксана Кісь, докторка історичних наук, завідувачка відділу соціальної антропології, Інститут народознавства НАН України

Тарас Пшеничний, доктор історичних наук, асистент кафедри археології та музеєзнавства історичного факультету КНУ ім. Т. Шевченка

Сергій Леп'явко, доктор історичних наук, професор кафедри історії України Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя

Павло Гай-Нижник, доктор історичних наук, заступник директора Науково-дослідного інституту українознавства МОН України

Ольга Рябченко, докторка історичних наук, професорка, завідувачка кафедри всесвітньої історії Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди

Геннадій Єфіменко, кандидат історичних наук, Інститут історії України НАН України

Оксана Довгополова, докторка філософських наук, професорка кафедри філософії Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, кураторка платформи культури пам'яті Минуле / Майбутнє / Мистецтво

Кирило Галушко, кандидат історичних наук, Інститут історії України НАН України, координатор громадського просвітницького проекту "LIKBEZ. Історичний фронт"

Віталій Ляска, кандидат історичних наук, керівник проекту "Локальна історія"

Олександр Терещенко, заступник Міністра у справах ветеранів України (2019–2021), Народний Герой України, кавалер ордену  "За мужність" III ст.

Яна Примаченко, кандидатка історичних наук,  Інститут історії України НАН України

Оксана Юркова, кандидатка історичних наук,  Інститут історії України НАН України

Леся Онишко, кандидатка історичних наук, співкоординаторка проєкту Holodomor Research and Education Centre

Іван Гоменюк, дослідник історії, редактор історичної фейсбук-сторінки "Пустощі східноєвропейської Кліо"

Ірина Батирєва, кандидатка історичних наук, дослідниця тематики Голодомору

Руслан Забілий, кандидат історичних наук, генеральний директор Національного музею жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького"

Світлана Старовойт, кандидатка історичних наук, Архів національної пам'яті

Наталя Кузовова, кандидатка історичних наук, завідувачка кафедри історії, археології та методики викладання Херсонського державного університету

Володимир Бірчак, історик, керівник академічних програм Центру досліджень визвольного руху, заступник директора Архіву СБУ (2014–2016)

Мар'ян Мудрий, кандидат історичних наук, доцент Львівського національного університету імені Івана Франка

Едуард Андрющенко, кандидат історичних наук, журналіст, засновник просвітницького телеграм-каналу KGB Files

Тетяна Швидченко, кандидатка історичних наук, засновниця освітньої організації "Експертний корпус"

Тетяна Євсєєва, кандидатка історичних наук, Інститут історії України НАН України

Сергій Громенко, кандидат історичних наук, оглядач проєкту "Крим.Реалії" на Радіо Свобода

Олена Аркуша, кандидатка історичних наук, Інститут українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України

Павло Шевчук, кандидат економічних наук, Інститут демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України

Олексій Лук'янець, кандидат історичних наук, член робочої групи Національної комісії з реабілітації

Іван Стичинський, кандидат історичних наук, Інститут рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського

Аліна Карбан, кандидатка філологічних наук, дослідниця тематики Голодомору

Вікторія Антоненко, кандидатка історичних наук

Лілія Іваницька, кандидатка історичних наук, доцентка кафедри історії мистецтв історичного факультету КНУ ім. Т. Шевченка

Роман Кулик, ветеран, громадський діяч, публіцист

Наталка Жмуд,  кандидатка історичних наук, етнологиня, доцентка Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського

Максим Майоров, історик, учасник громадського просвітницького проекту "LIKBEZ. Історичний фронт"

Юрій Юзич, історик, голова Крайової пластової ради "Пласту – НСОУ"

Марина Мірзаєва, історикиня, голова ГО "Валькірія", експертка УКФ

Аля Шандра, головна редакторка Euromaidan Press

Вікторія Губська, голова Міжнародної благодійної організації "Фундація "Відкрита Україна"

Марко Мельник, видавець, ветеран, громадський діяч

Юрій Білоконь, голова правління громадської організації "Спілка Учасників, Ветеранів, Інвалідів АТО та бойових дій", ветеран 30 омбр

Остап Українець, письменник, співзасновник науково-популярного каналу на YouTube "Твоя підпільна гуманітарка" 

Олена Герасим'юк, ветеранка, письменниця, громадська діячка, авторка проєкту та книги "Розстрільний календар"

Володимир Кузьменко, кандидат історичних наук 

Дмитро Лукін, історик, Наукова бібліотека ім. Максимовича Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Едуард Крутько, етнолог, засновник музею "Етнографічна Збірка Древо"

Олег Слабоспицький, член правління Національного українського молодіжного об'єднання

Євген Букет, почесний краєзнавець України, член правління Національної спілки краєзнавців України

Інна Ковалишена, письменниця, історикиня, авторка книги "Крута історія України: від динозаврів до сьогодні"

Ярослава Музиченко, журналістка, етнологиня, співробітниця НЦНК "Музей Івана Гончара"

Юрій Руденко, письменник, дослідник історії АТО

Олена Танадайчук, історикиня, співзасновниця освітнього лекторію "ХОТАР" та мистецького простору АртХата "ВиТвори"

Андрій Мацьків, краєзнавець, військово-історичний реконструктор

Дарія Гірна, журналістка та телеведуча UA:Суспільне мовлення

Аліна Понипаляк, кандидатка історичних наук, співкоординаторка громадської ініціативи "Вимкни російське"

Сергій Гірік, кандидат історичних наук, Державна наукова установа "Енциклопедичне видавництво", Національний університет "Києво-Могилянська академія"

Дарія Маттінглі, лекторка історії та славістики, Кембриджський університет

Борис Шевченко, директор Регіонального центру наукових досліджень з історії України, м. Кропивницький

Володимир Зелений, кандидат історичних наук, В.о. директора ВСП "Верхньодніпровський фаховий коледж Дніпровського державного аграрно-економічного університету"

Євгенія Горюнова, кандидатка історичних наук, доцентка кафедри філософії та історії Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського

Анастасія Сокирко, кандидатка історичних наук 

Олег Турій, кандидат  історичних наук, директор Інституту історії Церкви  Українського католицького університету

Оксана Міхеєва, докторка історичних наук, професор кафедри соціології Українського католицького університету

Олександр Удод, доктор історичних наук, професор, зав.відділом Інституту історії України НАН України

Олег Однороженко, доктор історичних наук, старший науковий співробітник Інституту української історіографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України

Лариса Білоус, доктор, наукова співробітниця Канадського інституту українських студій (Едмонтон, Альберта)

Ганна Скорейко, кандидатка історичних наук, доцентка кафедри історії України Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, директорка Центру буковинознавства 

Іван Синяк, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України.

Мирон Гордійчук, кандидат історичних наук, завідувач Літературно-меморіального будинку-музею Т. Г. Шевченка

Владислав Бурда, кандидат  історичних наук, журналіст видання Chas News

Ольга Скороход, журналістка Цензор.НЕТ

Андрій Здоров, історик, незалежний дослідник історії Української революції 1917-1921 рр.

Сергій Фазульянов, генеалог, приватний підприємець

Наталія Кашеварова, кандидатка історичних наук, Інститут історії України НАН України

Дмитро Рибаков, кандидат історичних наук, журналіст, економічний оглядач

Олексій Штейнле, кандидат історичних наук, доцент (м. Запоріжжя)

Євгеній Лешан, журналіст

Віктор Крупина, кандидат історичних наук, Інститут історії України НАН України

Олена Богдашина, докторка історичних наук, професорка ХНПУ імені Г.С.Сковороди

Тетяна Хорунжа, історикиня, редакторка, журналістка

В'ячеслав Артюх, кандидат філософських наук, історик

Євген Синиця, доцент кафедри археології та музеєзнавства Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Олександр Гоменюк, дитячий ортопед-травматолог, автор сторінки "ГуцулВуду"

Віталій Кулик, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства

Віталій Дрібниця, Відеодіалогер Vox veritatis

Роман Михальчук, кандидат історичних наук, доцент, Рівненський державний гуманітарний університет

Богдан Савчук, кандидат історичних наук

Генадь Побережний, доктор політології, голова Осередку геноцидознавства ім. Рафаїла Лемкина, професор Українського Вільного університету, дослідник гарвардського Інституту українознавства

Віктор Буренков, кандидат історичних наук, Запорізький національний університет

Богдан Бернадський, науковець, доктор юридичних наук

Алік Гомельський, історик, письменник, член канадської асоціації письменників, лектор, блогер, публіцист, консультант

Сергій Андрющенко, лікар-нарколог, психіатр; член історичного клубу "Холодний Яр", м. Полтава

Ігор Шевченко, юрист

Людмила Салтан, Мистецтвознавиця, художниця, письменниця

Людмила Дмитрук, Книжкова оглядачка, авторка каналу "Вишневий Цвіт"

Віра Ревенко, кандидатка історичних наук, проректорка з навчально-методичної роботи Міжнародного класичного університету імені Пилипа Орлика (м. Миколаїв)

Олександр Грищенко, кандидат філологічних наук, доцент, перший проректор Міжнародного класичного університету імені Пилипа Орлика (м. Миколаїв)

Світлана  Понякіна, докторка економічних наук, Institut national d'études démographiques

Галина Немировська, редактор ТС ЗСУ

Роман Гардашук, літературознавець, дослідник

Олексій Петюх, журналіст, історик, ексредактор історичного науково-популярного журналу WAS.media

Михайло Назаренко, літературознавець, доцент Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка

Оксана Наконечна, психотерапевтка (травматерапія), голова Правління ЕМДР Україна

Алла Бойко, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Дар'я Анцибор, наукова співробітниця Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф

Олег Магдич, історик, кандидат історичних наук

Олександр Тікан, студент

Наталія Довгопол, письменниця

Володимир Зілінський, кандидат історичних наук, Національний університет Львівська політехніка, старший зберігач фондів у Державному архіві Львівської області

Олександр Пономаренко, релігієзнавець, Unity-developer

Таїса Гайда, голова ГО "Автомайдан Вінниччина"

Вікторія Чемерис, спеціаліст з підтримки клієнтів

Алла Арсенюк, пенсіонерка

Олександр Ладичук, науковий співробітник, НЦ "МАНУ"

Олена Кондратюк, кандидатка історичних наук, завідувачка відділу етнології Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф

Лесик Панасюк, поет, перекладач, дизайнер, перформер

Роман Лехнюк, старший викладач, Національний університет "Львівська політехніка"

Володимир Мороз, історик

Андрій Пушкар, громадський діяч

Марта Гавришко,  кандидатка історичних наук, Інститут українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України

Андрій Достлєв, художник, дослідник фотографії

Дмитро Ткачук, автомобільне виробництво

Антон Гаранін, студент магістратури з юриспруденції, активіст, блогер

Юлія Бігайло, вчителька історії Веснянського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Миколаївської області

Родіон Шовкошитний, видавець 

Ія Ківа, поетка, перекладачка, журналістка

Максим Сенчук, держслужбовець

Денис Антіпов, асистент Інституту філології, Київський національний університет імені Тараса Шевченка 

Ольга Гончарова, доцентка кафедри історії України

Петро Іщук, актор

Євген Фірган, інженер контролю якості

Анастасія Корчемна, студентка ОР "Магістр" історичного факультету Київського національного університету ім. Т. Шевченка

Антон Лягуша, кандидат історичних наук, дослідник публічної історії

Сергій Пономаренко, драматург

Віталій Хоменко, кандидат історичних наук, викладач, Конотопський індустріально-педагогічний фаховий коледж СумДУ

Лілія Лукеча, рестораторка

Наталя  Мальована, вчителька початкових класів

Ольга Ліпатова, громадська активістка 

Богдан Кученко, еколог у громадському секторі

Сергій Салій, журналіст    

Анна Крупіна, студентка Національного університету "Києво-Могилянська академія" (МП "Юдаїка")

Вікторія Самійленко, студентка

Роман Пинів, художник 

Василь Черняк, вчитель історії

Олеся Житкова, кандидатка історичних наук

Євгеній Лашко, незалежний експерт

Валерій  Зінченко, випускник історичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка, координатор проєкту з популяризації історії "Legio Historica"

Андрій Коваль, історик, КНУ ім. Т. Шевченка

Іван Забіяка, кандидат історичних наук, журналіст, голова благодійно фонду імені Василя Горленка

Тимофій Брік, PhD з соціальних наук, керівник центру соціологічних досліджень KSE

Сергій Репік, голова ГО "Молодіжний Націоналістичний Конгрес"

Олександр  Воронюк, філософ

Валентина Охлопкова, голова правління ГО "КОРПУС СПРАВЕДЛИВОСТІ"

Майя  Кузьмінова, пенсіонерка

Ярослав Мовчун, фермер

Ярослава Патриляк, працівниця Національного музею історії України

Анатолій Сурма, автор мультфільмів

Тереза Луц, музикант

Ярина Цимбал, літературознавиця, Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України

Юлія Пішта, волонтерка

Надія Войтович, кандидатка історичних наук

Ірина Савченко, історикиня

Ольга  Топольська, екскурсовод

Максим Рожаловець, військовослужбовець 

Герман Хоменко, студент

Денис Яшний, провідний науковий співробітник Національного заповідника "Києво-Печерська лавра"

Анатолій Гальчинський, вчитель

Анна Яненко, кандидатка історичних наук, заступниця начальника науково-дослідного відділу історії та археології Національного заповідника "Києво-Печерська лавра"

Оксана Вара, фахівець в пам'яткоохоронній сфері, історикиня

Ірина Пікуляк,  менеджерка по роботі з клієнтами

Богдана Стельмах, громадська активістка, координаторка Волинського прес-клубу

Євгеній Сафар'янс, кандидат історичних наук, науковий співробітник ДУ "Інститут всесвітньої історії НАН України"

Вікторія Ференець, самозайнята

Олександр Семирга, старший науковий співробітник

Андрій Оліянчук, кандидат історичних наук, вчитель історії 

Наталя Громакова, кандидата історичних наук 

Сергій Пономаренко, драматург 

Каріна Дорошенко, кандидат філологічних наук

Василь Кметь, кандидат історичних наук, доцент, директор Наукової бібліотеки ЛНУ імені Івана Франка

Віталій Щепанський, кандидат філософських наук

Анна Пархоменко, викладачка англійської мови

Артем Просянюк, історик, краєзнавець, зберігач фонду КЗ "Роздільнянський народний історико-краєзнавчий музей"

Валерій Островський, кандидат історичних наук, Івано-Франківський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти

Олег Габалевич, архітектор (operator pras) 

Оксана Зоренко, доцентка, кандидатка технічних наук, КПІ імені Ігоря Сікорського

Ольга Шмиговська, аналітикиня

Анна Вакалюк, бакалавр історії, підприємиця

Віталій Бака, кандидат історичних наук, співзасновник ГО "Центр дослідження історичних травм і пам'яті"

Марта Коваль, докторка габілітована, професорка Гданського університету

Назар Андрусяк, підприємець

Валерій Гладунець, фольклорист

Тетяна Акчуріна, випускниця історичного факультету КНУ ім. Тараса Шевченка

Лілія Чорна, кандидатка історичних наук

Дмитро Кобельський, історик, краєзнавець

Світлана Арбузова, професорка, член-кореспондент НАМНУ

Олег Сімашко, громадський діяч, голова "Об'єднання добровольців Одещини"

Наталія Бушковська, журналістка

Тетяна Качановська, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри теорії та практики перекладу романських мов імені Миколи Зерова ННІФ Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Ірина Марченко, книжкова блогерка, популяризаторка читання

Євгеній Шатілов, історик, співкоординатор проєкту LEGIO Historica

Ярина Закальська, фольклористка, кандидатка філологічних наук

Анатолій Дубовик, дослідник історії анархізму

Олексій Панич, доктор філософських наук, професор, провідний науковий співробітник НВО "Дух і Літера"

Тетяна Пастушенко, старша наукова співробітниця Інституту історії України НАНУ

Іванна Черчович, кандидатка історичних наук, наукова співробітниця Інституту Народознавства НАН України

Тарас Бондарчук, QA Engineer

Сімоне Аттіліо Беллецца, кандидат історичних наук, доцент Неапольського Університету Федеріко ІІ

Микола Шабінський, доцент Університету Григорія Сковороди в Переяславі

Олександр Кір'яков, історик

Анжела Сваричевська, викладачка

Олена Сьомка, фахівець

Ганна Качковська, студентка ІІ курсу ОР Магістр КНУ імені Тараса Шевченка 

Юрій Волошин, доктор історичних наук, професор

Олександр Пасічняк, історик-краєзнавець, незалежний дослідник, веб-розробник

Ольга Сулима, студентка

Іван Жуковський, історик

Сергій Шарапов, науковець, доктор фізико-математичних наук

Юрій Коденко, історик, науковий співробітник, Меморіальний музей тоталітарних режимів "Територія Терору"

Ніна Потарська, за освітою вчителька історії

Володимир Мороз, історик (Київ)

Даниїл Задорожний, журналіст, випусковий редактор "Детектор медіа", поет

Михайло Веретельник, підпиємець, IT

Євген Тичук, історик, науковий співробітник Вінницького обласного краєзнавчого музею. 

Олена Федорчук, старший науковий співробітник Інституту народознавства НАН України, кандидат мистецтвознавства

Ірина Гема, WebUI developer

Михайло Лях, аспірант Національного університету "Києво-Могилянська академія" 

Eduard Baidaus, HREC Postdoctoral Fellow, Canadian Institute for Ukrainian Studies, University of Alberta, Edmonton, Canada 

Мрідула  Гош, доктор філософії, голова правління Східноєвопейського інституту розвитку 

Павло Кравченко, кандидат історичних наук, професор кафедри всесвітньої історії Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, член обласної комісії по реабілітації жертв політичних репресій

Владислав Берковський, кандидат історичних наук, doktor nauk humanistycznych, дослідник Голодомору на півночі Хмельницької області

Марина Рябченко, кандидатка філологічних наук, асистентка кафедри історії української літератури, теорії літератури та літературної творчості 

Єлизавета Горщар, вчителька

Петро Долганов, Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, редактор рубрики "Подолання минулого" на сайті Міжнародного інтелектуального часопису "Україна Модерна"

Павло Леньо, кандидат історичних наук, доцент кафедри археології, етнології та культурології УжНУ

Віктор Дроздов, доцент кафедри історії та методики її навчання Ізмаїльського державного гуманітарного університету

Віталій Ткаченко, депутат Марківської ОТГ

Микола Гриценко, бібліограф, краєзнавець

Товариство підтримки України, Латвія, громадська організація

Андрій Смирнов, доктор історичних наук, Національний університет "Острозька академія"

Ганна Філіпова, кандидатка історичних наук, Національний заповідник "Києво-Печерська лавра"

Віталій Штефан, історик, науковий співробітник філії "Музей окупації Києва" Музею історії міста Києва

Олена Бірюліна, музейниця 

Зоя Бойченко, голова оргкомітету фестивалю Нескореної Nації Холодний яр

Ірина Єгорченко, кандидат фізико-математичних наук

Олексій Попович, учитель історії, правознавства та громадянської освіти

Алім Асанов, студент

Денис Макаренко, науковець

Едуард Зуб, історик, головний спеціаліст Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті

Тарас Гривул, кандидат історичних наук, учасник російсько-української війни 

Сергій Девдюк, громадський діяч

Євгеній Зінов'єв, Leading Structural engineer

Ольга Чайківська, педагог

Роман Скакун, історик, заступник директора Інституту історії Церкви Українського католицького університету

Олеся Сліпецька, UI/UX designer

Ростислав Дзюба, студент

Лариса Полулях, координатор ГО А-ВЕСТА

Сергій Колісніченко, вчитель історії

Іван Монолатій, історик, доктор політичних наук, професор, дійсний член НТШ (Історична комісія)

Владислав Рагімов, громадська діяльність

Степан Павлішак, підприємець

Андрій Ключко, підприємець

Тамара Кужель, ІТ спеціаліст

Олесь Очеретяний, аспірант Інституту історії України НАН України

Еліна  Слободянюк, кандидат історичних наук

Ірина Передерій, докторка історичних наук, професорка, завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка"

Дмитро Паскалов, голова Громадської організації "ПАПЕРОВІ СХОДИ"

Дмитро Беспалий, голова ГО "Громадський Рух "Самостійна Україна"

Валентин  Колонтай, митець 

Тарас Лешкович, кандидат юридичних наук, старший викладач Українського Католицького Університету

Наталя Позняк-Хоменко, співробітник Українського інституту національної пам'яті, журналістка

Владислав Сушинський, історик, краєзнавець, журналіст інтернет-видання "НаПарижі, учасник- співзасновник спільноти "Тіні.Вінниця" дослідників історії вінницьких підземель

Максим Мішін, депутат селищної ради

Сергій Постоловський, українець

Микола Коник, лікар

Маріанна Перепелиціна, художниця

Ольга Пастух, голова ГО"Тиверці" 

Віктор Задирака, науковий співробітник музею суднобудування та флоту

Олеся Цимбал, українка

Людмила Верега, провідний фахівець проєктант

Ігор Дзеверін, доктор біологічних наук, Інститут зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України

Зіновій Карач, музикант

Ігор Усанов, філософ

Анна Гнилицька, фермерка

Тарас Плахтій, незалежний дослідник політичних організацій

Анна Гвелесіані, кандидат економічних наук, Інститут демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України

Сергій Клімович, кандидат наук з державного управління, засновник проєкту kuluar.com.ua

Олена Романова, історикиня, кандидатка історичних наук

Борис Крімер, кандидат економічних наук,  ІДСД ім. М. В. Птухи НАН України

Юрій Митрофаненко, кандидат історичних наук, КЗ КОІППО імені Василя Сухомлинського

Валентина Гребеньова, кандидат історичних наук, доцент Вінницького державного педагогічного університету

Дмитро Княжич, кандидат історичних наук, журналіст, літератор

Ганна Кісла, професор, соціолог

Алім Асанов, студент

Володимир Бондарев, сфера охорони здоров'я

Тетяна Заболотна, кандидатка історичних наук, наукова співробітниця Інституту історії України НАН України

Тетяна Зоря, лікар

Марія Сазонова, викладачка історії

Інна Тукаленко, кандидатка філософських наук, КНУ ім. Тараса Шевченка

Валерій Дехтяр, кандидат філософських наук

Павло Деревʼянко, письменник

Ольга Устинова, студентка Національного університету "Києво-Могилянська академія"

Ганна Терпиловська, домогосподарка

Юлія Піскунова, громадська діячка, Вінниця

Ніна Мещанова, активістка

Дмитро Каюк, кандидат історичних наук

Оксана Євдокимова, підприємець

Юрій Плекан, кандидат історичних наук, директор Коломийського навчально наукового інституту "Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника" 

Ігор Гілевич, кандидат історичних наук, доцент кафедри етнології ЛНУ ім. І.Франка

Ігор Лозбяков, бібліотекар

Юрій Єрмолаєв, учасник бойових дій, Голова ГО БМОВ АТО

Олександр Титко, студент ВДПУ ім. Коцюбинського

Валерій Негматов, історик

Сергій Наумук, журналіст, краєзнавець

Соломія Ковалик, психотерапевтка

Євген Захаров, правозахисник, публіцист, видавець

Наталя Шашко, психологиня

Сергій Наумук, журналіст, краєзнавець

Анастасія Іващенко, менеджерка

Анатолій Шестаков, студент, перекладач

Софія Микитенко, перекладачка

Вероніка Вишницька, студентка 

Олеся Петрова, студентка 

Нестор Гундяк, студент

Леся Юрчишин,  учителька історії, правознавства, найкраща учителька громадянської освіти за версією премії Global Teacher Prize Ukraine 2020 

Владислав Чайковський, медик

Богдан Барабух, студент

Сергій Риболовлєв,   молодший спеціаліст з абразивної обробки

Андрій Заяць, доктор історичних наук, професор кафедри давньої історії України та архівознавства Львівського національного університету імені Івана Франка 

Ірина Божко, викладачка 

Марія Патока, студентка

Мар'яна Путас, психотерапевт

Юрій Яремко, провідний науковий співробітник Інституту фізики конденсованих систем Національної Академії Наук України 

Елеонора Ковальова, менеджер зі збуту

Валерія Марценюк, юрист 

Максим Мина, студент

Марія Пасельська, прессекретарка, Центр громадського здоров'я МОЗ України

Ігор Бігун,  історик, редактор видання "Історична правда" 

Вероніка Назарко,  студентка юридичного факультету 

Людмила Малес, докторка соціологічних наук, професорка кафедри теорії та історії соціології КНУ імені Тараса Шевченка 

Анастасія Чередниченко, кандидатка історичних наук, історикиня 

Ірина Дубенчук,  інженер 

Василь Дяків, переможець національної премії Global Teacher Prize Ukraine - 2020, заслужений вчитель України, вчитель історії та громадянської освіти, член правління Всеукраїнської асоціації викладачів історії та суспільних дисциплін "Нова Доба"

Сергій Тузков, графічний дизайнер

Владислав Романенко, студент історичного факультету КНУ, член Військово-історичного товариства студентів 

Максим Свєженцев, доктор філософії в галузі історії (Ph.D.) 

Остап Головатюк, студент ОР "Бакалавр" історичного факультету КНУ ім. Тараса Шевченка 

Владислав Садовий, голова Військово-історичного товариства студентів КНУ ім. Т. Шевченка

Галина Рудик, волонтерка

Андрій Савчук, політолог, громадський активіст

Іванна Попович, співачка, поетеса

Сашко Ком'яхов, художник

Олена Оногда, кандидатка історичних наук, музейниця

Святослав Вербич, доктор філологічних наук, старший науковий співробітник відділу історії української мови та ономастики Інституту української мови НАН України, голова Української ономастичної комісії

Віктор Дацко, редактор фейсбук сторінки Історії без Міфів

Сергій Пономаренко, аспірант Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут"

Ірина Лучиніна, перекладачка

Катерина Попович, викладач історії

Григорій Стариков, кандидат історичних наук, радник з регіонального розвитку Програми U-LEAD with Europe/GIZ в 2017-2020, національний експерт зі стратегічного планування ПР ООН

Богдан Сопельнік, військовослужбовець, заступник командира з МПЗ

Тамара Патлатюк, пенсіонерка

Марина Овсяннікова, культуролог

Катерина Зайцева, кандидатка філологічних наук, психологиня

Наталя Павлусенко, художниця

Олег Лесько, перекладач

Василь Маснуха, графічний дизайнер 

Наталя Роздобудько, організатор свят 

Наталія Ходань, гід

Софія Марущак, керівник гуртка, художник

Наталія Степанова, викладач

Олег Ровінець, приватний підприємець 

Олена Стародубцева, менеджер з навчання

Валентин Десятник, магістр історії, НаУКМА

Петро Гуцал, кандидат історичних наук, доцент кафедри журналістики ТНПУ ім. В.Гнатюка

Андрій Пивоваров, викладач КНТЕУ

Любов Чорна, бухгалтерка

Ганна Конюшок, вчителька

Ярослав Солоп, культурний менеджер 

Наталія Горопаха, викладач

Сергій Білей, будівництво

Володимир Дишлевук, історик, "Брама Гродська - Театр NN", Люблін

Валентин Градиський, самозайнятий

Павло Харченко, ІТ працівник

Тарас Шанайда, ІТ інженер

Ольга Благій, художній керівник комунально бюджетної установи "Будинок культури мікрорайону "Роша" м.Чернівців"

Іван Неруца, приватний підприємець

Богдан Розумовський, програміст

Микола Коба, сфера освіти

Микола Михайліченко, кандидат історичних наук

Микола Веприк, ветеран АТО, ССО

Аліна Прокопенко, студентка КНУ ім. Тараса Шевченка

Ярослав  Кондрацький, інженер в галузі телекомунікацій

Ксенія            Рябенко, військовослужбовиця

Руслан Актеміров, композитор, саундпродюсер

Катерина Рудь, фінансова консультантка

Владислав Мінько, підприємець

Денис Добровольський, лікар-інтерн

Анастасія Рябенко, студентка

Анастасія Сидоренко, юристка

Boris Chykulay, NGO Forum of Ukrainians in the Czech Republic

Юлія Стукало, маркетолог, в минулому студентка історичного факультету

Тамара Пацай, учена секретарка Інституту народознавства НАН України

Юлія Чепюк, журналістка

Олександр Грехов, митець 

Владислав Бондаренко, фрiлансер (IT)

Яна Чепілко, архітекторка

Дмитро Нетосов, логістика

Юрій Вовкогон, менеджер культури

Назар Розлуцький, історик

Галина Кравцова, наукова співробітниця ІН НАНУ, кандидатка філологічних наук

Юлія Дітковська, фінансист

Василь Мардаль, політолог за освітою

Павло Радченко, студент

Максим Безрук, малий ЖЖ-блогер, письменник-початківець

Тамара Кужель, ІТ сфера

Вадим Король, програміст

Лобов Олександр, громадський активіст

Остап Демків, студент

Оля Гнатюк, професорка НаУКМА і Варшавського університету

Руслан Кульнєв, військовослужбовець ЗСУ

Андрій Андрієвський, адміністратор в Microsoft Office365

Ігор Гоженко, лікар-травматолог 

Григорій Стариков, кандидат історичних наук, національний експерт зі стратегічного планування ПР ООН

Сергій Бесараб, інженер проектувальник

Мирон Спольський, підприємець, громадський діяч

Олена Савич, хімікиня

Ірина Багнюк, донецька українка

Олег Шпак, журналіст

Надія Ганущак, картографка

Світлана Волкова, копірайтерка

Лана Куцоля, приватна підприємиця

Олександра Осініна, мисткиня

Олександра Деревицька, QA Engineer

Олексій Храмець, інженер

Мирослава Підгірна, пенсіонерка

Софія Карабін, візажист

Olha Sheduikiene, ФОП

В'ячеслав  Омельченко, письменник, викладач історії 

Владислав Лебединець, юрист

Mykhailo Tarnavskyi, агроном

Наталія Мещенинець, учителька історії

Олена Міщенко, кандидат філологічних наук, доцент, літературознавиця

Марина Коханець, лікарка

Юлія Плисюк, інженерка з контролю якості програмного забезпечення

Надія Новікова, QA Engineer

Тамара Патлатюк, викладачка, зараз на пенсії

Марія Рибак, науковиця, кандидатка біологічних наук

Павло Ясінський, самозайнята особа

Сухецький Іван, розробник програмного забезпечення

Сумароков Артур, рекламіст

Цимбрівський Тарас, кандидат юридичних наук, керівник проектів, Українська Гельсінська спілка з прав людини

Григоренко Олена, ФОП

Ігор Сердюк, доктор історичних наук, професор Полтавського національного педагогічного університету 

Іван Барабанов, інженер

Тетяна Боряк, докторантка історичного факультету КНУ ім. Т. Шевченка

Олексій Болдирєв, біолог 

Наталія Яковлева, пенсіонерка 

Роман Михальчишин, викладач, історик-реконструктор, голова комітету національно-патріотичного виховання, культури, спорту і здорового способу життя молодіжної ради при Хмельницькій ОДА 

Володимир Гольонко, археолог 

Володимир Салук, історик 

Тетяна Теріковська, кандидатка хімічних наук, наукова співробітниця

Максим Прищепа, голова профбюро студентів історичного факультету КНУ, член Вченої ради КНУ 

Яків Гершкович, доктор історичних наук, археолог 

Олександр Слісаренко, доктор історичних наук, м. Дніпро 

Іван Калініченко, підприємець 

Марія Куряча, магістр історії, Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського 

Юрій Полюшко, підприємець, інженер-геодезист 

Олександр Головко, доктор історичних наук, Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С.Грушевського НАН України






Віталій Скальський: 28 березня — Міжнародний день історика?

Інтернетом шириться інформація про відзначення 28 березня Міжнародного дня історика. Проте… В Україні ніхто і ніколи не встановлював дня історика. ООН теж такого дня не встановлювала.

Євген Чикаленко: Центральна Рада та більшовицька навала

Євген Чикаленко про окупацію Києва більшовиками на початку 1918 року.

Ярина Ключковська: "Україна без нього була б інакшою". Пам'яті Ігоря Юхновського

Вічна пам'ять Ігореві Рафаїловичу Юхновському. Людині, яка залишила глибочезний слід у житті кожного з нас, навіть тих, хто про це не здогадується. Бо Україна без нього була б точно інакшою.

Юрій Юзич: Бойові командири Армії УНР з Куп’янська

Щонайменше троє уродженців Куп’янська більше 100 років тому воювали за Україну старшинами в складі Запорозького корпусу Петра Болбочана. Усі троє мали первинне офіцерське звання, але командували сотнями запорожців.