"Держава вище класів і партій!". Конституція України: проект ОУН

Націократія в 1930-х розглядалась ідеологами ОУН як антитеза до комунізму, фашизму і лібералізму. Диктатура - не тоталітаризм. Голова держави - Вождь Нації. Про це мріяв член Проводу українських націоналістів Микола Сціборський.

Така різна одна війна

Для того, аби змусити всіх дітей ненавидіти "німців/бандерівців/москалів/ляхів", треба будувати тоталітаризм. Це - єдиний лад, здатний страшилки про війну трансформувати у життя в щоденному страху тут і зараз.

Історія у політиці. Навіщо польським депутатам "геноцид" на Волині?

Жорсткі заяви польських парламентарів стосовно волинських подій мають виключно внутрішній підтекст. Таким чином менша частина урядової коаліції - партія PSL - намагається посилити свої електоральні позиції на тлі падіння рейтингу прем'єра Туска.

Історик Богдан Гудь: "Суперечки про "геноцид" на Волині вигідні Росії"

"Я особисто в 2003 р. підписав заяву 40-ка українських інтелектуалів з вибаченням, скерованим до польської сторони. Минуло 10 років, і сьогодні я задумуюся, чи взагалі ці перепросини були зауважені людьми, які знову і знову розкручують антиукраїнську істерію?"

Трагедія і спекуляції. Що саме сталося 11 липня 1943 року на Волині?

Перебільшена кількість нападів на польські села стала хибним засновком, з якого зроблено висновок про масштабну операцію по всій Волині. А звідти зроблено висновок про існування наказу, що приписував цілковите знищення поляків, етнічну чистку.

Як виставляють скульптури у Луврі. Лекція топ-менеджера музею

Виставка Пінзеля розміщувалась у каплиці, вікна якої виходять на Піраміду і Квадратний двір. Каплицю обрали символічно, як "намолене" місце Лувру, у якому колись приймали присягу французькі королі - оскільки Пінзель представляє релігійне мистецтво.

Мандрівка до Перемишля і околиць. Екскурсія вихідного дня. ФОТО

ІП пропонує читачам відкрити туристичний сезон. Не обов'язково їхати далеко і надовго - була би шенгенська віза і 2-3 дні вільного часу. Нас чекає схід Підкарпатського воєводства - прикордонні землі, де сплелася спадщина українського і польського народів.

Ніч музеїв по-київськи. Як це було

На "Ніч музеїв" у Києві публіка стояла в чергах годинами. Під вечір охочих виявилося стільки, що доводилося запускати порціями і по прізвищах. ІП подивилися, що таке Ніч музеїв, звідки музеї беруть кошти на організацію заходів і хто на них приходить.

Волинь: невдала спроба "остаточного розв’язання" наукової проблеми

Обравши такий шлях, польська сторона мусила б погодитися - наступним кроком має стати визнання актами геноциду і випадків масового винищення українців. Ідеться про події в українських селах, де місцевих українців повбивали поляки.

"Галичанин Петрушевич міг стати президентом всієї України"

"У 1921 році уряд Петрушевича запропонував на розгляд Ліги Націй проект "Галицької Республіки" як держави трьох народів - українського, польського та єврейського. Однак на перешкоді стали нафтові суперечки між Великою Британією та Францією..."

Енріке Кодо - аргентинський історик, дослідник УПА

Українська тематика не просто так зацікавила іноземних військових: початок 1960-х — час масового розгортання національно-визвольних рухів країн Африки та Азії, що у своїй боротьбі активно використовували партизанську тактику.

Музей страху в "нічному" форматі. Репортаж з Ночі Музеїв. ФОТО

"Вы согласны? Да? Это хорошо. Слышите, там внизу стреляют, это в подвале стреляют тех, которые несогласны", – переконує дівчину пан Василюк. За першу годину через камеру пройшло троє сміливців. Всі погодилися на співпрацю з НКВД, дехто після дискусії на тему відновлення української державності.