Сім пострілів у Петлюру. Текст Дмитра Табачника 1991 року

Всі політичні помилки Симона Петлюри аж ніяк не виправдовують вбивцю і терориста Шварцбарта. Петлюра ж, на мій погляд, має зайняти гідне й помітне місце в нашій вітчизняній історії, зайняти його як один з творців Української держави на початку XX століття...

Смерть Націоналіста. На пошану полковника Євгена Коновальця

День Героїв спочатку в діаспорі, а тепер і в Україні відзначають 23 травня. У день загибелі першого провідника ОУН, полковника Коновальця. Чин цієї людини належно не пошанований державою, за яку він боровся і загинув.

Ніч Музеїв в Україні: куди піти

18 травня традиційно відбудеться Ніч музеїв - нагода безкоштовно відвідати спеціально підготовлені заходи та експозиції. Для тих, хто ще не вирішив, до якого саме закладу завітати, Історична Правда відібрала деякі цікаві програми від українських музеїв.

Депутат Сейму Мирон Сич: "Зараз не 1943-ій, ми заслужили на примирення"

"...Для багатьох українців УПА є тим, чим для поляків - Армія Крайова. Армія, яка боролася за незалежність своєї держави... Коли поляк із українцем сваряться, хтось інший потирає руки. І Москва зараз уважно за цим спостерігає..."

Монета, Лада, Христя та інші. Українки - Лицарі орденів УПА

Всіх відзначених Хрестами заслуги зареєстровано 1198. Але загальна кількість відзначених є трішки менша, бо деякі повстанці чи підпільники одержали два або три Хрести. Відзначених жінок покищо ідентифіковано 74, з яких 4 – із двома орденами.

Гітлер, Сталін і Україна: безжальні стратегії

Шокований наступом нацистів, Сталін був готовий запропонувати Гітлеру мир: Вячеслав Молотов під час зустрічі з болгарським послом звернувся до нього з проханням передати в Берлін пропозицію припинити бойові дії. Натомість Сталін був готовий віддати нацистам Україну і Білорусь.

Постріл у самого себе. Містерія Миколи Хвильового

Запросив до себе друзів – Олеся Досвітнього й Миколу Куліша. І, сказавши, що зараз покаже, як у сьогоднішніх умовах має творити пролетарський письменник, вийшов у свою кімнату. Пролунав постріл. Це сталося 13 травня 1933 року.

Ця командна гра "музей"

Микола Скиба разом із колективом Львівського природничого музею вивчав особливості роботи українських музейників-науковців за умов нинішньої соціально-економічної ситуації. Він розповідає про методику цього дослідження і його результати.

Федір Турченко: "Міхновський навертав Донбас до української ідеї"

"...Увага слобожанина Міхновського звернулася на найбільш модернізований, але й найбільш русифікований регіон України – Східний. Це був час переосмислення ним ролі економічної еліти в майбутньому українському державотворенні..."

Історик Дмитро Білий: "Приблизно 25% Донбасу - галичани за походженням"

"По донецьких селах галицька ідентичність збереглася краще. Натомість у містах галичани стали неофітами - більше русскімі, ніж русскіє, совєтські й донецькі, разом узяті - що при кожній нагоді демонстрували своє вірнопідданство..."

Нацисти прилетіли з Марсу, а німці - з Венери? Про ревізію історії

Насправді німці нібито були добрими і не свідомими злочинів. Поганими ж були власне нацисти, які чи то впали з Місяця, чи, може, їх надіслав якийсь злий чаклун. У будь-якому разі, за масові вбивства відповідальність несуть саме нацисти, але аж ніяк не німці.

Ленін про Україну. Текст Миколи Скрипника 1924 року

До вашої уваги - зроблений міністром освіти УСРР Миколою Скрипником дайджест ленінських праць. Пояснюється, що радянська Україна є самостійною державою у ґроні таких же, а може й узагалі вийти з СРСР.