Дзень Волі! Трэцяя Ўстаўная Грамата Рады БНР

25 сакавіка - Дзень Волі. Гадавіна абвяшчэння незалежнасці Беларускай Народнай Рэспублікі. 27 сакавіка 1918 нямецкія акупанты разагналі Раду і Народны сакратарыят БНР. Віншуем сяброў!

Смолоскипи свободи. Самоспалення як форма протесту

Кінець 1968–го у СРСР: зі збройним опором українців покінчено, шістдесятників арештовано, спротив чехів демонстративно придушено радянськими танками. Борці за права людини та незалежність у відчаї шукали інших шляхів промовити до сотень тисяч заляканих співвітчизників...

Ганс Мартін Хінц: "Музей - це інструмент примирення суспільства"

"Потрапляєш у щойно оновлений і розширений Національний музей Китаю - і у відділі сучасної історії бачиш новесеньку, добре обладнану експозицію. Але ця композиція представляє одностороннє бачення історії, а саме – марксистську точку зору..."

Роман Офіцинський: "З Карпатської України для нас почалася Друга світова"

"На виборах 1939 року "Українське народне об’єднання" отримало 92% голосів. Ці вибори не проходили, як зазвичай, під покровом корупції і дармової горілки. Продаж алкоголю був заборонений. Все це потрапило на шпальти західних ЗМІ..."

Музей усіх націй. Екскурсія в Nationalmuseet у Копенгагені. ФОТО

Власне, Національний музей не має нічого, що відгонило б "національним наративом". Або радше, він презентує національну історію і культуру поряд із чужими, і тим ставить національне на один щабель зі світовим. А національне він пояснює, а не уславлює.

Володимир Кедровський - "головний самостійник Херсонщини"

Під час Другої світової війни в однострої полковника Армії УНР Кедровський об’їхав цілу низку університетів Америки з антинацистськими виступами, засуджуючи окупацію України німцями та росіянами...

Битва під Харковом. Як місто уперше визволили від нацистів

Бої під Харковом носили характер сучасної маневрової війни, тому цю битву так люблять історики різних країн. У лютому 1943 року Червона армія відбила місто у німців, щоб у березні його знову втратити. Для вермахту ця битва стала останньою операцією у стилі бліцкригу.

Німота і безпам’ятство. Про франко-українські стосунки. Частина 1

"Я хочу ознайомити Паризький Конґрес зі станом, в якому перебуває в Росії література українська, яку переслідує уряд. Цей факт, яким би неймовірним він не здавався, відбувається зараз, в самісінькому ХІХ столітті!" Але Конґрес не почує Драгоманова...

Народні протести у СРСР, сонячна активність і перспективи України

Настання 2013-го сприяє інтересу до історичних закономірностей, надто – до збігів дат великих соціальних потрясінь. Чи є випадковість у такому ряду дат: 1905, 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013?..

Козаки Дахна єднають українців. І потрапили на лого Google

"Коли я здавав мультик, то художня рада його не зрозуміла. І тоді директор студії запропонував показати стрічку старшокласникам: якщо діти зрозуміють, значить, усе гаразд. Прийшло два класи “експертів". Після перегляду запитали в дітей, про що ця картина..."

Юрій Шухевич: "Чому мій батько мав капітулювати?"

"...Мій батько убив польського шкільного куратора Собінського, але він не був терористом. Не забувайте, що цей акт – це індивідуальний терор і він не має нічого спільного з сучасним тероризмом..."

Корюківка. Імена нацистських катів стають відомі

70 років тому нацисти знищили майже 7 тисяч українців у містечку Корюківка на Чернігівщині. Це був найбільший із подібних злочинів гітлерівців проти мирного населення у Європі. Акція була проведена за наказом Байєра Бруно Франца, родом з німецького міста Касселя.