Володимир Сергійчук: "Завдяки Крутам УНР визнали державою"

Наші ліві ратували за те, що Україні не потрібна регулярна армія. Тому й одержали трагічний результат: 29 січня 1918 року, коли київська молодь проливає під Крутами кров, в кільканадцяти кілометрах від поля бою полк імені Шевченка оголошує нейтралітет.

Екскурсія музеєм-квартирою Павла Тичини. ФОТО

Музеєфіковане помешкання "поета №1" і міністра освіти УРСР - побут радянської літератури і зразок повсякденного життя чиновників 1940-60 років. Цікаво, що у книжковій шафі Тичина ховав і книгу Маланюка з його "...від кларнета твого - пофарбована дудка зосталась".

Віллі Вірзінґ – гестапівський ліквідатор ОУН

24 січня 1951 р. о 8:30 в залу суду західнонімецького міста Нюрнберг-Фюрт ввели кремезного чоловіка зростом під два метри. Йому інкримінували участь у 15 допитах із застосуванням тортур. Це був гауптштурмфюрер СС Віллі Вірзінґ, а його жертвами під час Другої світової були українські націоналісти.

Хай живе французько-німецька дружба!

50 років ФРН і Франція підписали договір про співпрацю. Зараз визначився ряд країн, що бажають приєднатися, але Європа, в якій дехто охоче користується перевагами Союзу, не виконуючи пов'язаних із цим зобов'язань - не той варіант, до якого ми повинні прагнути.

Історик Олег Павлишин: "Потрібен живий ланцюг "Львів-Луганськ"

Наддніпрянщина підтримувала ЗУНР грошима і солдатами, Галичина передавала Києву нафту, а кличем галицьких військових було: "Через Київ на Львів". А зараз українцям треба більше контактувати між собою – їздити один до одного в гості, дискутувати...

Що не так із сайтами українських музеїв

Інтернет-сторінки українських музеїв: добре, що вони взагалі є. Але. Чи вони потрібні, якщо не виконують свою функцію – "заманювати" до музею відвідувачів та популяризувати свої колекції? Бо сайт – це медіа. Писати треба коротко, ясно і, якщо є змога – захопливо!

Денні Кей: Українець, який розсмішив усю Америку

Денні Кей - один iз найвидатніших американських комедіантів, власник двох почесних Оскарів та трьох зірок на Алеї слави. кінокритики доcі називають його фільми серед найкращих, а глядачі – найсмішніших. Він народився у родині емігрантів із Катеринослава у 1913 році, і звали його Давидом Камінським.

"Сергія бракує менi, нам…". Друзі журналіста Набоки згадують

Вiн помер на 48-му роцi життя, на "журналістському посту". Сталося це під час відрядження до "його" тюрми у Вінниці, куди Сергій поїхав, щоб розповісти про умови ув’язнення вже нинішніх зеків.

Історії для домашнього вжитку. Знову і знову

Україну переконують, що вона приречена на вибір між двома Т: Табачником і Тягнибоком. За такою логікою, будь-яка критика текстів В’ятровича неминуче робить з її автора прихильника "Русского единства", а будь-яка критика радянського міфу "Великої Вітчизняної" нібито можлива тільки з бандерівської перспективи.

Українці, які не дали туркам захопити Європу. Три несхожі долі

Битва під Віднем 1683 року поклала фінал завойовницьким походам Османської імперії на християнську Європу. Розповідаємо про трьох учасників цієї битви: козака з Чернігівщини, священика зі Львова і шляхтича з Київщини.

Не тільки цифри. Що відбувається з історичною наукою у вишах України

На 1990 рік у вишах Української РСР існував 21 факультет, де спеціалізацією була "історія". Зараз їх - майже 60. Через недолугу державну політику в галузі освіти, 74% випускників державних історичних факультетів не працюють за спеціальністю.

"Сучасні тенденції музейної справи". Лекція Давіда Лордкіпанідзе. ВІДЕО

Директор Національного музею Грузії розповідає про те, як удалося перетворити занепалі пострадянські структури в успішний заклад. Музей радянської окупації, піар країни через виставки... Легендарні грузинські реформи на реальних прикладах.