Чи має нести відповідальність війну проти України режим Лукашенка?

Триває четверта доба війни Росії та Білорусі проти України. Від авіаційних нальотів, ракетних і артилерійських обстрілів в Україні гинуть сотні військових та цивільних громадян. Економіка України фактично не функціонує, обслуговуючи переважно воєнні потреби. Якщо війна затягнеться, це зірве посівну кампанію і залишить нашу країну без урожаю з усіма відомими наслідками.

 

Триває четверта доба війни Росії та Білорусі проти України. Від авіаційних нальотів, ракетних і артилерійських обстрілів в Україні гинуть сотні військових та цивільних громадян. Економіка України фактично не функціонує, обслуговуючи переважно воєнні потреби. Якщо війна затягнеться, це зірве посівну кампанію і залишить нашу країну без урожаю з усіма відомими наслідками.

Зупинена робота більшості підприємств, установ, навчальних закладів. Паралізоване життя суспільства. Сотні тисячі біженців перетнули кордони сусідніх держав, або змушені були кинути власні домівки у пошуках безпечних регіонів. Кожна українська сім'я перебуває під загрозою життя і смерті.

Українські діти щогодини зазнають невимовних моральних страждань і психологічних травм від виття сирен, кількаразового переміщення до бомбосховищ, вибухів та пострілів на вулицях. УКРАЇНА ПЕРЕБУВАЄ ЗА КІЛЬКА КРОКІВ ДО ГУМАНІТАРНОЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОЇ КАТАСТРОФИ!

Хто відповість за цей найбільший після Другої світової війни воєнний злочин і злочин проти людяності? Невже тільки путінська Росія?

Під час прес-конференції за підсумками віртуального саміту НАТО у Брюсселі генеральним секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що світ притягне Росію та Білорусь до відповідальності за їхні дії. Росію - як агресора, Білорусь – як його співучасника".

Україна обмежилася заявою голови Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко, що адресувалася голові білоруського прикордонного відомства офіційне звернення з цього приводу.

"Республіка Білорусь разом із Російською Федерацією веде війну проти України, нехтуючи положеннями міжнародного права, елементарними нормами людської моралі і цінностями життя", – йдеться у цьому документі.

Голова ДПСУ також наголосив, що колони техніки атакували Україну не тільки з території Росії, а й країни, "що перетворилася на сателіта РФ". До цього додається використання бойової авіації, артилерії, балістичних ракет та інших засобів з території РБ.

Стало відомо про кібер-операції білоруських спецслужб проти України.

Поки-що жодних інших офіційних заяв керівництва України з приводу участі Білорусі у війні проти України не прозвучало. Можливо, такі документи перебувають на стадії підготовки, але з ними явно запізнюються, адже щодня з території України від чорного "яструба миру" -- Лукашенка -- в Україну, окрім образ на адресу України, летять базовані там літаки, ракети і снаряди.

Полохливий диктатор, відчувши смалене, після початку масштабного російського вторгнення в Україну 24 лютого заявив, що білоруські військові не беруть участі "в операції", а потім знову став натягувати латану свитку "миротворця", з-під якої стирчать погони "полководця", який воює проти "братського народу", що не воліє повертатися в імперію. Однак, як завжди, збрехав.

Переконаний, що відповідні служби ВСУ, військової розвідки і контррозвідки, СБУ, Генеральної прокуратури, ретельно документують незаперечні свідчення участі держави Білорусь у війні проти України.

Білорусь має нести повну і невідворотну відповідальність за цей злочин. А українське керівництво зобов'язане офіційно оприлюднити свою позицію в цьому питанні, а також розірвати дипломатичні відносини з державою-агресором.

Міжнародному співтовариству належить поширити свої санкції на Білорусь у максимально можливих обсягах і масштабах. Лукашенко має сісти на лаву підсудних у Гаазі разом з Путіним і жодні політичні чи економічні рації не повинні цьому перешкодити!

Хочу звернутися і до народу Білорусі, де у мене є колеги і друзі. Ми розуміємо, як важко протестувати проти дій тиранів. Ми сплатили це розуміння кров'ю Майдану. Народ України підтримав Ваші протести проти фальсифікації виборів у Білорусі та репресій режиму проти білоруських громадських активістів.

Чому ви мовчите сьогодні? Чому мені з моїми колегами і друзями замість того, аби навчати студентів і займатися наукою та вихованням власних онуків, доводиться зі зброєю в руках у складі територіальної оборони захищати рідну землю? Як пояснити рідним, що цю війну почали не ми, але ми її маємо завершити. І лише перемогою, бо на інше МИ як НАЦІЯ вже ніколи не погодимося.

Нам усім слід пам'ятати, що безкарність стимулює нові злочини.





Євген Гомонюк: Французькі скульптури у Миколаєві

Що спільного між найстарішим міським театром, Аркасівським сквером і зоопарком у Миколаєві? Власне французький слід. Всіх їх об’єднує художня французька ливарня Валь Д'Осне з головним салоном в Парижі, чия продукція в різні часи прикрашала ці три локації. Мова йде про п’ять найвідоміших в Миколаєві декоративних садових чавунних скульптур. Одна з них, на жаль, була втрачена ще у 1990-ті роки, інші чотири можна побачити і сьогодні.

Юрій Рудницький: Варшавська угода. Як і чому сталося так, а не інакше

22 квітня 1920 року між Україною та Польщею була укладена Варшавська угода, відома також як "пакт Пілсудський-Петлюра". Щоправда, під угодою немає підписів ані одного, ані іншого.

Володимир В'ятрович: Як російська пропаганда проти України діє на Заході

Коли Американська асоціація бібліотек назвала нашу з Любомиром Луцюком книгу про УПА "Ворожі архіви" серед найкращих історичних публікацій 2023, для мене це було не просто особистим здобутком. Мені здавалося, що нарешті змінюється ставлення до УПА в західній академічній спільноті. Але, здається, я переоцінив бажання багатьох зрозуміти складне минуле і відмовитися від простих схем, які продовжує просувати Кремль.

Олексій Макеєв : Станція Z - це сьогодні Росія

4 печі, 1 газова камера та майданчик для розстрілів. Місце страти та одночасно крематорій. Нацистська практичність геноциду. Цинічна назва цього місця посеред концтабору Заксенгаузен - "станція Z". Z - остання літера німецького алфавіту. Станція Z - остання станція десятків тисяч життів. Та кінцева зупинка людської гідності. Поїзд далі не їде - людина глибше не падає.