Ветеран Армії УНР із Харківщини

У звільненій в наші дні від російських окупантів Харківщині невдовзі знову продовжить активно розвиватись Пласт. Зусиллями волонтерів і ветеранів з'явиться він і у рідному для Сергій Ілляшевича Красноградському районі. А вірні Богу та Україні місцеві пластуни створять курінь імені свого видатного земляка – Героя визвольної війни, який свої найкращі роки українського ветерана присвятив формуванню нового покоління українців та українок

 

Хорунжий Армії УНР Сергій Степанович Ілляшевич народився 13 лютого 1895 року в місті Констянтинград Полтавської губернії. Згодом це місто отримало назву Красноград, а сьогодні є частиною Харківської області, центром громади та однойменного району. Батько Сергія мав 25 десятин землі, 4-х синів і 3-х доньок. Згодом Сергій Ілляшевич уточняв, що народився в селі Піщанка – населеному пункті, який сьогодні фактично злився із Красноградом.

Виростав і навчався у рідному місті, а також у тодішньому губернському центрі – Полтаві. У 1916 році закінчив Полтавську духовну семінарію. Ту саму, яку раніше закінчив майбутній Головний отаман Армії УНР Симон Петлюра. І у якій віддавна діяв нелегальний український революційний осередок, де семінаристи знайомились з історією України, вивчали українську літературу – що було тоді під забороною і цензурою російських окупантів.

У Першу світову війну Сергій Ілляшевич служив у 15-му фінляндському пішому полку російської імператорської армії. Зокрема пробув в російській армії від квітня 1916 року до грудня 1917 року, здобувши старшинський (офіцерський) ступінь підпоручника. З кінця 1917 року долучився до української армії.

Воював в складі Запорожської дивізії, створеної, в значній мірі, визначним полковником Петром Болбочаном. Саме "запорожці" звільнили Харків весною 1918 року від московитських окупантів-більшовиків. А в наступні місяці щільно тримали державний кордон на Слобожанщині від постійних атак і обстрілів росіян.

Сергій Ілляшевич
Сергій Ілляшевич

У "запорожцях" Сергій служив у курені низових запорожців на чолі із Василем Недайкашею – згодом визначним українським контррозвідником. Сучасними словами курінь – це батальйон, а його козаки називали себе "низовцями". Цей підрозділ не знав жалю до ворогів. В Армії УНР ходили легенди про його бойову міць. Командир "Чорних Запорожців" згадував про них так:

"Курінь був славний у нашій армії – його знали всі! Знали й більшовики… способи воювати по-партизанському завжди застосовували, де тільки хоч трохи можна було. Хоч кажуть, що один у полі не воїн, та до Низових це прикласти не можна, бо Низові були повним запереченням цього твердження. Билися вони добре і гуртом, і поодинці – кожен із них був бойовою одиницею й сам собі командир"

Ці козаки дуже добре знали ціну свободи. До прикладу, у рідній для Сергія Піщанці під час Голодомору померло більше 300 односельчан. Бо не всі, як він, під час визвольної війни, виступили зі зброєю проти московського окупанта… В Армії УНР Сергій пройшов усю визвольну війну, з усіма її перемогами і поразками. Та здобув ступінь хорунжого (сучасний аналог в Збройних силах України – молодшмй лейтенант).

В листопаді 1920 року, разом із іншими запорожцями, інтернований поляками у концентраційному таборі у місті Вадовиці, біля Кракова. Влітку наступного року залишає цей табір – де панували нелюдські умови побуту (поляки не дуже дбали про своїх вчорашніх союзників у війні з більшовиками) та нелегально емігрує до сусідньої Чехословацької республіки. На працю і навчання. Стає студентом Карлового університету та членом української академічної (студентської) громади в Празі.

У 26 років фактично довелось починати життя з початку. Без родини, дому, багатьох побратимів (які загинули у війні), у чужому мовному середовищі. Без грошей і в середовищі таких же емігрантів-українців, яким почасти бракувало на хліб насущний. Проте, Сергій зміг здобути вищу освіту в одному з кращих тоді у Європі університетів. Та стати вчителем на рідній українській землі – в Закарпатті. Навчав українських дітей у гімназії в Берегові, а згодом – після "віденського арбітражу" Гітлера восени 1938 року – в Білках, біля Хусту.

 
Обкладинка рукописного часопису "Береговський пластун"

Прибувши до Берегова, Сергій одразу включається в діяльність Пласту. Стає членом сьогоднішнього аналога Станичної пластової ради, допомагаючи професорам Корнилу Заклинському та Андріяну Артемовичу. Тоді, у далекому 1926 році, в місцевому пластовому осередку виростали, зокрема Кароль Купар та Микола Бандусяк.

Перший був скарбником, другий – бібліотекарем куреня. Згодом Купар стане священником, а в березні 1939 року його по-звірячому уб'ють мадяри. Бандусяк вивчиться на адвоката, творитиме націоналістичне підпілля в Закарпатті, пройде російські концтабори, але таки доживе до незалежності України, щоб відновити в своєму краї Пласт і "Просвіту".

Вневдовзі Сергій Ілляшевич очолить Пласт в Берегові. Станом на весну 1933 року в цьому місті буде вже 212 пластунів, згуртованих у 6-ти пластових виховних частинах – відділах. Навіть за сьогоднішніми мірками це був дуже великий і чисельний осередок.

Сергій був його керівником, а Корнило Заклинський у нього заступником. Разом вони підтримували розвиток 8-го пластового куреня імені Івана Богуна (68 юнаків у 7 гуртках), 9-го куреня ім. Олени Пчілки (14 юначок) та підготовчого куреня імені Лесі Українки (45 юначок).

А також підготовчого куреня ім. Пилипа Орлика, де курінним там був майбутній активіст ОУН Василь Кузьмик, якого гестапо розстріляло в Бабиному Яру у Києві. Два останні курені діяли при "горожанській школі" міста, де Пласт розвивав Володимир Устянович, а перші два – на базі гімназії.

В Берегові Пласт реалізовував також програму для наймолодших – новаків. Для цього при народній українській школі організовано ще два осередки – зв'язок "вовченят" та "лисичок" (кожен чисельністю по 30 осіб). Цими останніми дітьми опікувався учитель Юрій Ґерґель. У кінці 1930-х років число пласту­нів у Берегові ніколи не було меншим за 400 осіб. Більшість працювала на базі гімназії, решта – в горожанській і народній школах.

У 1934 році в Берегові, при товаристві "Просві­та", створено іще один відділ Пласту - так званий Пластовий Робітничий Курінь. Очолив його вище згаданий Василь Кузьмик. "Цей курінь налічував близько 150 членів, до нього входили прості робітники, держав­ні урядовці, торгівці та вчителі" - згадував один з берегівських пастунів. "Майже всі вони мали військовий вишкіл у чехословацькій армії, а були між ними й підофіцери, офіцери-поручики, надпоручики, навіть один капітан у резерві".

 

Окремо діяв і осередок пластових сеньйорів. Як писав Василь Худанич, "зрілих, поважних, колишніх пластунів", до складу якого – окрім Сергія Ілляшевича – входили Андрій Алиськевич, Андрій Дідик (ветеран УСС і засновник Пласту в Закарпатті), Корнило Заклинський, професор гімназії Євген Ретій та отець Кирило Феделеш.

Останній був постійним пластовим капеляном у Берегові, а у 1939 році обраний послом до Сойму (парламенту) Карпатської України. Помер репресованим поблизу сучасного м. Кам'янськ у – сподіваюсь, вже незабаром – Січеславській області.

Політично – Сергій Ілляшевич був прихильником концепцій В'ячеслава Липинського. Під час Другої світової війни був членом Союзу-гетьманців, який орієнтувався на Павла Скоропадського та напівлегально діяв у окупованій німцями Чехії (у той час гетьманці конфронтували з ОУН, зокрема через політичні провали в Закарпатті).

Саме в Чехію, після окупації угорцями Карпатської України, перебрався Сергій. Продовжував тут педагогічну працю, зокрема навчав діток у чеських гімназіях в Ічіні і в Клатові.

Після Другої світової війни Сергій Ілляшевич учителював в українському таборі для переміщених осіб в баварському місті Ашаффенбург, у створеній волонтерами українській гімназії. У цьому ж таборі його дружина Лена Ілляшевич-Валас – естонка за походженням – працювала лікаркою (раніше мала такий досвід у Білорусії та Чехії).

З Німеччини, з родиною, в 1949 році Сергій емігрував до Австралії. Працював там на залізниці. Помер після довгої і тяжкої хвороби (від раку) в місті Аделаїда 25 липня 1961 року.

Сподіваюсь, що у звільненій в наші дні від російських окупантів Харківщині невдовзі знову продовжить активно розвиватись Пласт. Зусиллями волонтерів і ветеранів з'явиться він і у рідному для Сергій Ілляшевича Красноградському районі. А вірні Богу та Україні місцеві пластуни створять курінь імені свого видатного земляка – Героя визвольної війни, який свої найкращі роки українського ветерана присвятив формуванню нового покоління українців та українок.






Дмитро Крапивенко: Алла Пушкарчук - Рута, яку не вберегли

Загинула Алла Пушкарчук (Рута). Тендітна дівчина, що пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці.

Ярослав Пронюткін: Тут спочиватимуть наші герої: хто має право бути похованим на головному Меморіалі країни?

Національне військове меморіальне кладовище — це меморіал на багато років вперед. За всіма прогнозами поховання тут можуть відбуватися протягом наступних 40-50-ти і більше років. Меморіал призначений винятково для військовослужбовців — тих, які загинули в бою під час цієї війни, та тих, які мали видатні заслуги перед батьківщиною, та покинуть цей світ через дуже багато років.

Зоя Казанжи: Винні мають бути покарані

Володимира Вакуленка, українського письменника вбили росіяни. Дата його загибелі достеменно невідома. Ймовірніше, це сталося між 24 березня та 12 травня 2022 року. Після того, як Ізюм звільнили ЗСУ, у місті виявили масове поховання – понад 400 тіл. Під номером 319 було тіло Володимира Вакуленка.

Євген Гомонюк: Французькі скульптури у Миколаєві

Що спільного між найстарішим міським театром, Аркасівським сквером і зоопарком у Миколаєві? Власне французький слід. Всіх їх об’єднує художня французька ливарня Валь Д'Осне з головним салоном в Парижі, чия продукція в різні часи прикрашала ці три локації. Мова йде про п’ять найвідоміших в Миколаєві декоративних садових чавунних скульптур. Одна з них, на жаль, була втрачена ще у 1990-ті роки, інші чотири можна побачити і сьогодні.