Спецпроект

З музеїв Єгипту зникли сотні старовинних артефактів (ФОТО)

Мародери використали масові заворушення у Каїрі та інших містах, щоб розграбувати музеї і археологічні сховища з артефактами Стародавнього Єгипту.

Про це повідомляють "Аль-Джазіра", новинна слуба каналу "Дискавері" та британська Асоціація музеїв.

Точні розміри завданих збитків іще невідомі. 

Повідомляється, що було розграбовано сховище Міт-Рахіна, розташоване на місці стародавньої єгипетської столиці Мемфісу (це грецька назва, місцевою мовою місто називалося "Хі-Ку-Пта", звідки й походить грецьке слово "Єгипет" - ІП), де зберігалися десятки тисяч археологічних знахідок.

Злодії проникли у сховища Саккара і Ель Кантара на Сінайському півострові, намагалися вдертися у Національний музей дорогоцінностей, Александрійський і Коптський музеї.

"Моє серце розбите, а кров кипить, - написав у блозі на "Нешнл Джиоґрафік" археолог Захі Хавасс, голова Вищої ради з питань стародавностей Єгипту. - Все, чим я займався дев'ять років поспіль, було знищено в один день".

Постраждав також відомий Єгипетський музей у Каїрі, де напевно були на екскурсії ті українці, хто відпочивав у цій країні. Мародери, які проникнули у музей, не змогли винести справді дорогоцінні речі, зосередившись на розграбуванні сувенірної крамниці при вході.

Але в темряві, шукаючи золота, вони погромили 13 вітрин із справді безцінними артефактами.

Статуетка Тутанхамона з посохом до погрому...

Пошкоджено кілька відомих не тільки в колі археологів речей із гробниці Тутанхамона - дерев'яні позолочені скульптури фараона на пантері, на човні, з мандрівним посохом. Дерев'яна основа не зацікавила грабіжників, тому вони відламали і кинули її біля вітрин.

...і те, що залишилося після неї. Фото: Al-Jazeera

На щастя, мародерів із цими речами затримали на виході - пересічні єгиптяни організували живий ланцюг довкола музею (він розташований біля центру антипрезидентських демонстрацій у Каїрі - площі Тахрір) до прибуття армії, яка встановила охорону.

Однак тепер унікальні експонати потребують дорогої і тривалої реставрації.

Голова мумії стародавнього єгипетського аристократа, осквернена сучасним єгипетським мародером

Пошкоджено також знахідки з гробниці предків Тутанхамона - чиновника Іуї та його дружини Туї. Розбиті чохли для мумій, а самі мумії розірвано на частини.

Грабіжники намагалися викрасти частини ще одного відомого артефакту - дерев'яної моделі війська з гробниці аристократа Месехті (ці солдати вирізані 4 тисячі років тому!), але покидали вже відламані фігурки. Напевно, побачили, що це не золото.

Дерев'яні нубійські лучники із гробниці Месехті до...

Тим часом учасники акцій протесту спромоглися забезпечити охороною Долину Царів у Луксорі (жоден мародер там так і не побував), та абсолютну більшість інших музеїв. Пізніше до протестантів приєдналася армія, яка взяла під захист археологічні пам'ятки.

...і після

Збитки від діяльності людей, які вирішили нагріти руки у відповідальний для їхньої вітчизни історичний момент, наразі підраховуються. Захі Хавасс на сайті єгиптологів повідомив, що три сотні артефактів, викрадених зі сховища Ель Кантара на Сінаї, вже знайдено.

Археологічна спільнота закликає колекціонерів не купувати викрадені мародерами речі і повідомляти про факт появи таких пропозицій на ринку поліцію.


Сюжет "Аль-Джазіри" про погром у Каїрському музеї

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.