Спецпроект

Львівські пластуни вшанують пам'ять Шухевича

З 4 по 6 березня 2011 львівський осередок НСОУ "Пласт" проведе ряд заходів, приурочених 61-ій річниці з дня смерті генерала-хорунжого УПА Романа Шухевича.

На честь генерала Чупринки пластуни зініціювали пробіг від вулиці Довбуша до с. Білогорщі, боротимуться за кубок Шухевича, проведуть квест для школярів та студентів.

4 березня 2011 р. відбудеться квест для учнів та студентів львівських закладів середньої освіти. Під час гри учасники виконуватимуть різноманітні завдання, вчитимуться орієнтуватися по карті.

Змагання розпочнуться об 11:00 і відбуватимуться в лісовому масиві поблизу с. Білогорща. По закінченню квесту усі учасники матимуть можливість відвідати будинок, в якому проживав Роман Шухевич.

5 березня о 10.00 стартує пробіг від будинку, де народився генерал-хорунжий УПА, до с. Білогорща, де в 1950 р. загинув Шухевич. Також в цей день відбудуться змагання з футболу для старших пластунів.

Молодші пластуни спробують себе у ролі вояків УПА, під час теренової гри. Вона віддзеркалюватиме процес перевірки на витривалість, спритність та відданість Україні вояків УПА. Для тих, хто пройде перевірку і дійде до кінця, гра завершиться складанням урочистої присяги.

В неділю, 6 березня о 17.00 в актовому залі Українського католицького університету відбудеться вечір української пісні. Сценарій вечора побудований за мотивами біографії Романа Шухевича.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.