Спецпроект

ВИДАВНИЦТВО "ДНІПРО" ВИГАНЯЮТЬ НА ВУЛИЦЮ

19 квітня 2011 року, о 10:00 Державне спеціалізоване видавництво Художньої літератури "Дніпро" виженуть із займаного ним протягом 65 років приміщення на вул. Володимирській, 42.

Про це ІП повідомив голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

Виселення відбудеться в примусовому порядку згідно з постановою Господарського суду м.Києва, який повертає це приміщення одному із муніципальних підприємств.

"Незалежно від того, хто керує містом, останніми роками в Києві не припиняється практика виселення закладів культури. Я сподівався, що з усуненням від реальної влади Черновецького вона буде припинена, - сказав Бригинець. - Але, на жаль, бізнес-інтереси виявляються сильнішими за чиновників і політиків. Тому відбуваються такі дивні речі, коли видавництва ніби-то захищенні законодавством від виселень, а їх все одно виселяють, якщо не рішенням Київради, або розпорядженням КМДА, то рішенням суду".

Депутат наголосив, що відповідно до Закону "Про посилення захисту майна редакцій, ЗМІ, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок" забороняється відчуження приміщень, в яких перебувають згадані осередки.

Комедії Арістофана - видання "Дніпра" з легендарної серії "Вершини світового письменства" (1980)

Приміщення на вул. Володимирська, 42 видавництво "Дніпро" займає із 1946 року. У 2000 році у видавництва відібрали дві третини приміщення. На сьогодні займана "Дніпром" площа сягає 587,37 кв. м.

Перша сторінка не менш легендарного видання "Пригод бравого вояка Швейка" з тієї ж серії. 1970 рік

Видавництво було засноване у 1919 році як ДВУ - Державне видавництво України. До його становлення причетні Павло Тичина і Георгій Нарбут. З 1935 - Держлітвидав, з 1964 - "Дніпро".

Ще одна "дніпровська серія" - "Зарубіжна проза ХХ сторіччя". Англійська назва роману Хеллера - "Пастка-22"

В часи УРСР "Дніпро" входило до п'ятірки найбільших видавництв світу і експортувало книги до 110 зарубіжних країн. Щороку у видавництві випускалося 250-255 назв книг загальним накладом близько 14 млн примірників.

Ці книги були дефіцитом. Останній лауреат літературного Нобеля (видання 1988-го)

Протягом другої половини ХХ століття видавництво випустило понад 10 тисяч назв книжок загальним накладом близько 600 млн примірників.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.