Патріарх Кирил: "Розпад Союзу - це крах історичної Росії"

Патріарх Московський і всієї Русі Кирило вважає негативною подією розпад Радянського Союзу.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

"Цього року ми згадуємо 20-річчя краху Радянського Союзу. Я в зв'язку з цим вважаю за краще говорити про крах історичної Росії", - сказав патріарх на спільному засіданні рад церковно-наукового центру "Православна енциклопедія".

За його словами, багато хто задається питанням, чому стався розпад СРСР, і існує багато відповідей: "Але серед причин - безсумнівно, занепад національної самосвідомості, національної гордості, сприйняття історії у всій її сукупності, розуміння величезного значення історичної спільності людей для їхнього в тому числі матеріального і духовного процвітання".

1991: СРСР убив сам себе (ВІДЕО)

Кирил закликав російське суспільство піклуватися "про зростання національної самосвідомості, гідності для того, щоб ніколи в історії більше не повторилося те, що сталося на початку 90-х років, і щоб ніякі відсилання на незадовільне управління, неправильну ідеологію не підштовхували людей до того, щоб зруйнувати державність, тому що цілилися в режим, а потрапили в історичну Росію".

"Дай Бог, щоб назавжди народ наш гарантовано був захищеним від таких спокус, спокус, через які ми пройшли, втративши історичну Росію", - сказав патріарх.

Нагадаємо, що тиждень тому Кирил казав щось подібне, говорячи про те, що в 1612 році частина російського суспільства сприйняла окупацію іноземним військом як звільнення.

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.