У Чернівцях з'явились наліпки "ТУТ - РУМУНІЯ" (фото)

Напередодні візиту президента Януковича на Буковину в Чернівцях з'явилися листівки із написом румунською мовою "Тут Румунія" та "Бесарабія – це Румунія".

Про це повідомляє чернівецький сайт "Від і До".

У місті їх бачили у двох місцях: у районі залізничного вокзалу та таксопарку. Листівки не містять жодної інформації про того, хто їх розповсюдив. Зазначено лише адресу Інтернет-сайту поширеного в Румунії руху "Акція-2012".

 Фото: vidido.ua

Видання зазначає, що такі ж листівки масово розповсюджують у сусідній Молдові, а в Україні вони з'явилися вперше - однак це може бути сигналом українській владі про продовження територіальних суперечок між двома країнами, як це було з шельфом навколо острова Зміїний.

Костусєв привітав одеситів плакатами з румунськими окупантами (ФОТО)

Нагадаємо, сьогодні в Чернівцях з робочою поїздкою перебуває президент України Віктор Янукович. 

Рух Громадська платформа "Акція 2012" створено за підтримки уряду Румунії, в рамках якого об’єднано 33 неурядові організації Румунії, Молдови, Італії, Швеції, США та Канади для пропаганди відновлення "Великої Румунії" у кордонах 1918-1940 рр.

Тут - Румунія?

"2012" є відсиланням до 1812 року, коли внаслідок завершення чергової війни між Османською та Російськими імперіями до останньої відійшла Бессарабія.

Буковина - частина земель Київської Русі і Галицько-Волинського держави. У XV-XVIII сторіччі - у складі Молдовського князівства (протекторат спершу Речі Посполитої, потім Османської імперії). В 1774 році внаслідок війни Австрійської і Російської імперій із Туреччиною відійшла до Австрії. За часів Австро-Угорщини Чернівці значно розбудувалися.

Чернівці стали Світовою спадщиною ЮНЕСКО

В 1918 році - у складі Західноукраїнської народної республіки, потім окупована Румунією. В 1919 році приналежність регіону до Румунії визнана післявоєнною Сен-Жерменською мирною угодою, проти чого виступали ЗУНР, УНР та УРСР. В 1818-28 і 1937-40 на території Буковини було проголошено надзвичайний стан.

В червні 1940 року внаслідок ультаматуму СРСР румунські війська залишили Буковину, яка увійшла у склад Української РСР як Чернівецька область. В 1941-44 році регіон разом із значною частиною Південної України був окупований союзною нацистам Румунією.

В 1947 році було підписано мирний договір, який встановлював нинішній українсько-румунський кордон.

1946: страта нацистського маршала Антонеску (ВІДЕО)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.