На дні Атлантики знайшли корабель із радянською платиною

Американський мисливець за скарбами Грег Брукс знайшов на дні Атлантичного океану затонулий британський корабель "Порт Ніколсон", який мав на борту вантаж платини вартістю у приблизно 3 млрд доларів.

Про це повідомляє "УП.Життя" з посиланням на ТСН.

За словами Брукса, остов британського торгового корабля "Порт-Ніколсон" (SS Port Nicholson) лежить на дні у 80 кілометрах від узбережжя США. У 1942 році це судно торпедувала німецька субмарина.

У реєстрі Мінфіну США Брукс знайшов відомості про те, що разом з "Порт-Ніколсоном" затонув великий вантаж платини, злитки якої були передані США Радянським Союзом як плату за військові постачання.

Брукс стверджує, що виявив судно ще чотири роки тому, однак тримав свою знахідку в таємниці до того часу, поки не оформив дозвіл на підйом. Операцію з підняття скарбів на поверхню Брукс сподівається розпочати до кінця лютого.

Однак питання про те, кому має належати затонулий вантаж, поки не вирішене. Експерти в галузі морського права кажуть, що претензії на власність можуть пред'явити США, Великобританія і Росія.

Однак багато фахівців сумніваються в тому, що на борту може бути платина. Зокрема, представники уряду Великобританії заявили, що, за їхніми даними, "Порт-Ніколсон" перевозив техніку і військове майно.

Нагадаємо, що наприкінці січня британські водолази знайшли на дні Середземного моря корабель, на борту якого були особисті речі адмірала Гораціо Нельсона.

У квітні 2012-го виповнюється 100 років від катастрофи "Титаніка".

Австралійські українці у В’єтнамській війні

Народились у Німеччині, жили в Австралії, воювали у В’єтнамі на боці США. Матеріали австралійського національного архіву, реєстр ветеранів, журнали бойових дій розкривають крихти інформації про покоління українських мігрантів, яке було створене однією війною та потрапило на іншу.

"Пам’ять може зробити нас людьми, які змінять Україну", - Максим Остапенко

Інтерв’ю з директором "Києво-Печерської лаври" для Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

"Мене 2-річну витягнули з-під мертвої мами". Радіо Свобода побувало в селі Угли, що пережило Волинську трагедію

Сарни ‒ Український інститут національної памʼяті отримав звернення від польської громадянки Кароліни Романовської щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків членів її родини, яких убили 12 травня 1943 року. УІНП погодив ці пошукові роботи в селі Угли Рівненської області на 2025 рік. Радіо Свобода поїхало в село Угли, що у Сарненському районі Рівненщини, щоб дізнатися, що там нагадує про трагедію 81-річної давнини? Що залишилося у пам'яті місцевих жителів про ті страшні часи в роки Другої світової війни?

Осип Тюшка. 40 років поряд зі Степаном Бандерою

Він був одним із найближчих друзів Степана Бандери. Вони потоваришували ще під час навчання у Стрийській гімназії. Разом входили до керівних ланок у Пласті й ОУН, мали близькі ідейні переконання й погляди на національно-визвольних рух, одночасно відбували ув'язнення в гітлерівському концтаборі Заксенхаузен, спільно розбудовували структуру ОУН революційної після Другої світової війни і були об'єктами оперативних розробок кдб. Тільки роль і місце у тих чекістських планах і заходах для кожного відводилися різні.