Найдавнішими мешканцями Британії визнано валлійців

Професор Оксфордського університету Пітер Донеллі припускає, що найдавнішими жителями Британських островів є валлійці.

До цього висновку вчений дійшов на підставі аналізу генетичних кодів мешканців Великої Британії, повідомляє ВВС.

Зразки, на підставі яких генетик зробив свій висновок, були зібрані на всій території Британських островів. Вчені відбирали ДНК у жителів сільських районів Сполученого Королівства, при аналізм враховувався ступінь віддаленості від великих міст.

У дослідженні брали участь лише ті добровольці, бабусі й дідусі яких жили в тому ж районі, де і вони самі. Крім генетичного матеріалу, дослідники також збирали відомості про прізвища предків добровольців.

За словами професора Донеллі, валлійці, по-перше, генетично відрізняються від решти населення Великобританії і, по-друге, несуть менше слідів послідовних хвиль міграції на острів.

Подальший аналіз показав, що північні валлійці досить сильно відрізняються в генетичному плані від південних. На думку Донеллі, дві групи припливли на острів з різних місць: північні - з Ірландії, південні - з півночі Франції. Але вчений підкремлив, що історичних свідчень цього переселення наразі не існує.

Валійці належать до кельтських народів. Їхня самоназва Cymru означає "співвітчизник", а на прапорі з давніх часів зображено червоного дракона - Ddraig Goch

Генетичну відокремленість валлійців професор пояснює гористим рельєфом Уельсу. На його думку, саме він не дав англам, саксам та іншим мігрантам, які прийшли на острів, повністю злитися з місцевим населенням.

Відомості про генетичну відособленість валлійців від інших народів Британії з’явилися більше року тому. Тоді аналіз півтисячі добровольців показав, що чоловіки-валлійці часто несуть незвичайну форму Y-хромосоми.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.