Спецпроект

Одеський музей морфлоту змінив власника

Господарський суд Одеської області задовольнив позов обласної ради до мерії, визнавши за регіоном право власності на пам'ятку архітектури - будівлю Англійського клубу (музей морського флоту), що на вулиці Ланжеронівській.

Одеський музей морського флоту було створено 1920 року, однак більшість довоєнних експонатів було викрадено під час окупації Одеси у Другій світовій війні. В 1965 році музей відновив свою роботу в будівлі колишнього Англійського клубу на Ланжеронівській вулиці.

Експозиція музею нараховує понад 100 тисяч виставкових експонатів, серед яких цінні документи та фотографії, ювелірно виконані моделі суден, а також якір віком за 900 років.

Про це повідомляє Думская.net.

Суддя скасував рішення виконкому Одеської міськради від 18 серпня 2009-го року, яким музей був включений до списку об'єктів комунальної власності.

У вердикті наголошується, що обласна рада першою оформила свої права на Англійський клуб - ще в 2006-му році. Це рішення згодом оскаржувалося муніципалітетом в трьох судових інстанціях.

Крапку поставив Вищий адмінсуд, який відмовив міській владі у задоволенні позову. Рішення обласної ради залишилося в силі, а оскільки область не передавала будівлю місту, то ініціатива міськвиконкому є незаконною.

Губернатор Одеської області, Едуард Матвійчук заявив, що відновлення Англійського клубу почнеться вже наступного року: "Міністерство інфраструктури готове надати нам допомогу. Розраховуємо витратити на роботи 15-20 млн грн".

Керівник облдержадміністрації запевнив, що після реставрації цільове призначення будівлі залишиться незмінним - туди повернеться музей морського флоту, який наразі тулиться в декількох кімнатках, що належать порту.

"Наскільки мені відомо, більша частина експозиції вціліла після пожежі, і проблем з роботою музею виникнути не повинно", - сказав чиновник.

Як зазначає видання, раніше про свою готовність серйозно зайнятися Англійським клубом заявляв мер Одеси Олексій Костусєв. Однак обіцянки ці так і залишилися словами.

Наприкінці 2011 року про наміри відновити музей заявляв Одеський морський торговий порт.

Одеський музей морського флоту було створено 1920 року, однак більшість довоєнних експонатів було викрадено під час окупації Одеси у Другій світовій війні. В 1965 році музей відновив свою роботу в будівлі колишнього Англійського клубу на Ланжеронівській вулиці.

Музей постраждав внаслідок пожежі 29 квітня 2005 року. Тоді згорів дах та перекриття на площі близько 1200 кв. м.

У 2007 році взагалі з'явилася ініціатива передати будівлю у приватні руки під закритий клуб. Громадськістю була організована кампанія проти таких планів. У тому ж році міськрада виділила кошти на здійснення першочергових протиаварійних робіт.

У 2008 році муніципалітет виділив на ремонт пам'ятки архітектури 5 млн грн. За рахунок цих коштів  була відновлена ​​покрівля, укріплений фундамент, замінені перекриття і частково відремонтовано фасад. Після цього фінансування робіт припинилося.

Експозиція музею нараховує понад 100 тисяч виставкових експонатів, серед яких цінні документи та фотографії, ювелірно виконані моделі суден, а також якір віком за 900 років.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.