Спецпроект

На честь 8 березня фіни покажуть раритетні літаки

З нагоди 8 Березня розташований у фінському місті Котка Музей повітроплавання буде відкритий з 11:30 до 16:00 протягом усіх вихідних. Це - унікальна можливість побачити його експозицію для тих, хто приїжджає у Фінляндію тільки в холодну пору року, оскільки зазвичай музей працює з травня по вересень.

Про це пише travel.ru.

У музеї представлені раритетні літаки. Тут же можна спланувати літню поїздку в місто, коли відвідувачам пропонується політ на планері під керівництвом досвідченого інструктора. Музей знаходиться в 16 кілометрах від центру, за адресою Lentokentäntie 234, Kymi; вхід до нього безкоштовний.

Серед інших подій у ці дні в Котці - екскурсія російською мовою в Морському центрі Vellamo, яка відбудеться 9 березня о 13:00. Крім того, у розпорядженні гостей - працюючі магазини.

Котка знаходиться на півдні Фінляндії, на березі Фінської затоки, в годині їзди на автомобілі від прикордонного переходу Торфяновка - Валима.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.