Спецпроект

АНОНС: Ніч музеїв у Мінську

У білоруської Ночі музеїв поки не дуже багата історія. Але ця культурна акція швидко прижилася. Далі - програми заходів музеїв Мінська на 18 травня.

За інформацією charter97.org.

Національний художній музей

Національний художній музей підготував "Білоруську ніч, або Музей у фантастичних оповіданнях". Відвідувачів спробують занурити у світ їхніх власних фантазій і дитячих мрій, допоможуть їм розгледіти "щось дуже цікаве, трохи забуте і до цих пір не розгадане в білоруських традиціях і добрих казках".

Таким чином, ввечері 18 травня НХМ перетвориться на гостинний і таємничий будинок шляхтича Завального, який не тільки сам був прекрасним оповідачем найнеймовірніших історій, але і великим любителем їх послухати.

"Ми зробимо все, що білорусів не розчарувала білоруська ніч, - запевнила заступник директора НХМ Надія Усова. - Зазвичай білоруська ніч асоціюється з етнографією. Так от, етнографії не буде. Будуть класні білоруські бренди, буде загальний сюжет ".

Найцікавішою обіцяють годину перед північчю, коли будуть представлені "новаторські мультимедійні проекти". Весь цей час на вулиці будуть грати і розважати народ білоруськомовні музичні групи.

Безкоштовно відвідати таємничий будинок шляхтича Завального зможуть відвідувачі у фантастичному взутті - "щоб піти туди, не знаю куди", і в чарівних окулярах - "щоб побачити те, не знаю що".

До речі, в ролі шляхтича Завального виступить директор музею Володимир Прокопцов.

Спеціально до Ночі музеїв було підготовлено виставку "Правителі та магнати Великого князівства Литовського" з експонатів українських музеїв Львова та Луцька, які займуть три зали. "Це портрети, яких ніхто ніколи не бачив, у тому числі українці, оскільки картини були витягнуті із запасників", - запевнила Надія Усова.

У цієї ночі буде навіть свій неповторний аромат. Відвідувачам буде запропонована кулінарна програма "кАРТопля" - можна буде спробувати "дуже цікаві білоруські ласощі".

Вартість квитка для дорослих - 50 тис. рублів, для учнів - 25 тис. рублів.

Національний історичний музей

Відмінною рисою нинішньої Ночі музеїв у Національному історичному музеї стане особлива увага до цифри 13. Акцент зроблений на тринадцяти роках в історії Білорусі та Європи. З 2013 відвідувачі зможуть зануритися, наприклад, в атмосферу Мінська 1913 року, а перейшовши в інший зал, опинитися в Москві 1813 ...

"Спортивна ігрова програма для дівчат" присвячена 13 липня 1908, коли вперше до участі в Олімпійських іграх були допущені жінки. Також на гостей чекає інтерактивна гра "12 стільців + 1".

На виставці "Комунальна квартира № 13" гості зможуть поспостерігати за життям її мешканців, а кожен бажаючий зіграти з мешканцями квартири в доміно.

В експозиції "Історія Білорусі XVI-XVIII століть у портретах і геральдиці" можна буде відобразити себе в образі сарматського портрету.

Спеціально для майбутньої події Національний історичний музей приготував низку інтерактивних просторів і "ожилих експозицій". За задумом організаторів, все це дозволить відвідувачам бути не просто сторонніми спостерігачами, а й "долучитися до живого минулого - адже історія не дрімає!".

Наприклад, відвідавши майстер-клас ремісників, гості зможуть осягнути мистецтво гончарної справи. Увійшовши до зали, присвячений музиці, взяти участь у джазовій імпровізації під керівництвом професійних музикантів. А також залишити слід в історії, зафіксувавши своє послання для нащадків на спеціальному "полотні історії".

Протягом всієї Ночі в залах Національного історичного музею звучатиме жива джазова музика. А у внутрішньому дворику буде встановлена ​​сцена, на якій артисти будуть змінювати один одного.

До речі, вхід до музею у цей вечір буде якраз крізь внутрішній дворик. А центральні двері будуть працювати тільки на вихід.

Початок о 20.00 годині. Вартість вхідного квитка - 40 тис. рублів. Відвідувачам, народженим 13-го числа - вхід безкоштовний.

Музей сучасного образотворчого мистецтва

Спеціально для Ночі музеїв тут передбачена дитяча кімната. Вона працюватиме з 19.00 до 22.30. Спочатку дітворі покажуть мультики, зокрема серіал за мотивами казок різних народів "Гора самоцвітів", потім будуть ігри та вікторини зі смачними і забавними подарунками та сюрпризами. А потім - фокуси.

У кожному із залів музею пройде своя програма. У Малому залі - комп'ютерний нон-стоп інтерактив від VISUAL VIBES GROUP, відомої своїми роботами з використанням технології відеомеппінга - це коли зображення проектується на поверхню об'єкта з урахуванням його геометрії і положення в просторі.

У холі гратиме мінська група "Три панди і місяць". Їх музика заснована на спонтанності та імпровізації, а тому сказати, що саме виконуватимуть хлопці суботнім вечором, неможливо.

Знавців і любителів сучасної білоруської музики чекає ще одна цікава зустріч. У Великому залі музею з 19.00 до 21.00 буде грати група "Реха".

А потім сцену захоплять експериментальний театр "поки так" з короткометражною виставою про свободу, театр ляльок "ДІМ Сонця" з космічним перформансом.

За годину до півночі - ще одна музична зустріч. Свою творчість представить проект The Arches. Це результат колективної творчості кількох десятків професійних музикантів. Їх музику вже видають в Парижі.

Вартість вхідного квитка - 40 тис. рублів.

Державний літературно-меморіальний музей Якуба Коласа

Ніч музеїв тут розпочнеться вже ... вранці. Тому що вночі дітям треба спати, але і позбавляти їх свята теж було б неправильно. Таким чином, в 11.00 почнеться програма, присвячена 130-річчю дитячого письменника Янки Мавра. На цікаві питання про життя і творчість письменника належить відповісти учасникам вікторини.

А потім вони самі зможуть розпитати спадкоємців знаменитих літераторів. У традиційному музейному циклі "Спадкоємці відомих людей" у гості до дітей прийдуть нащадки Якуба Коласа і Янки Мавра, які були у родинних стосунках - син Коласа Михась Міцкевич одружився на дочці Мавра Наталі.

Дитяча частина музейного свята завершиться переглядом пригодницького фільму "Невідкриті острови", знятого за повістю Янки Мавра "Поліські робінзони".

Починаючи з 18.00 у музеї можна буде послухати білоруські народні пісні у виконанні гурту "Горинь", взяти участь в традиційних іграх і хороводах від Студентського етнографічного товариства і під чуйним керівництвом майстрів-ремісників самому навчитися прясти, плести з соломи і лози, робити ляльки, ліпити горщики .

З 19.00 у Великій вітальні будинку Коласа розпочнеться концерт "Шедеври європейського бароко" ансамблю "Камерні солісти Мінська" під керівництвом Дмитра Зубова. Це єдиний в країні ансамбль, що спеціалізується на виконання музики епохи бароко і ранньої класики в історично орієнтованої манері.

Приготував музей Коласа і спеціальну програму для сімейних пар. Їм покажуть фрагмент реконструкції весільного обряду "Проводи нареченої", а тому запросять на фотосесію в інтер'єрах.

Дев'ять годин вечора - це час початку шоу професора Вуаля, який обіцяє хімічні експерименти, оригінальні конкурси та сюрпризи. По закінченні - концерт.

Державний літературний музей Янки Купали

До суботи музей Купали підготував проект PaЎlinka PARTY. О п'ятій годині святкової програми організатори вмістили чимало цікавого.

Отже, в порядку надходження: виставка handmade-виробів, концерт фолк-арт-рок-групи Alta Mente, виступ театру танцю "Відображення" та студентського експериментального театру-студії ARTvoayge, концерт етно-модерн-групи Folkmashina, показ "Галереї стилю" в супроводі духового оркестру прикордонних військ, виступ Адекватного театру "вКУБЕ" і електричний концерт групи "Боса сонца".

І це ще не все. Цим вечором музей надає можливість спробувати себе в якості модельєра, проявити творчі здібності в мистецтві боді-арту і навчитися створювати стильні образи на майстер-класах.

До речі, якщо хто планував у суботу похід в перукарню, то вас теж чекають у музеї Янки Купали.

Міська художня галерея творів Леоніда Щемелева

Ніч музеїв практично збіглася з ювілеєм галереї Щемелева, якій 20 травня виповниться 10 років. У цю суботу кожен відвідувач галереї зможе сам спробувати себе в ролі художника. Вільне малювання на тему "Майська ніч" розпочнеться в 11.00 до 21.00, а потім відбудеться виставка намальованого за день.

Організатори акції обіцяють, що художника в собі зможуть відкрити навіть ті, хто ніколи до цього не малював.

Бажаючим взяти участь у заході пропонується принести свій готовий малюнок або намалювати / домалювати сюжет просто на місці. Якщо в будинку водяться олівці-фарби-папір-картон-туш, можна захопити їх із собою, якщо ні - якийсь мінімум образотворчих матеріалів в галереї знайдеться.

У міру появи готових робіт учасників у стінах галереї буде формуватися імпровізована експозиція. За підсумками буде проведено глядацьке голосування, а також голосування професійного журі. Кращий художник на основі думки глядачів отримає приз глядацьких симпатій, а робота, найбільш вподобана професійному журі, буде деякий час експонуватися в галереї.

Плата за вхід звичайна - 5 тис. рублів дорослий квиток, 2 тис. рублів - пільговий.

Меморіальний музей-майстерня Заїра Азгура

У цьому музеї всю ніч - з 22.00 до 06.00 - в рамках програми "Мистецтво замість сну" гратиме музика. У відкритому дворику в режимі нон-стоп будуть змінювати один одного кращі білоруські джазові колективи.

В цей же час в залах музею можна буде познайомитися, тепер вже інтерактивно, з кожним із сорока напрямків джазового мистецтва, подивитися авангардне кіно.

"Будинок Ванькович"

У філії Національного художнього музею Будинку Ванькович відбудеться концерт оркестрової та вокальної музики. У виконанні студентів Білоруської державної академії музики прозвучать твори Вівальді, Рахманінова, Чайковського.

Початок в 16.00.

Теми

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.