Спецпроект

Знайдені в Межигір'ї предмети мистецтва покажуть у Художньому музеї

Усе найкраще, що Янукович залишив по собі в колишній резиденції, покажуть у Національному художньому музеї.

Про це повідомляє ТСН.

Усього із Межигір'я до НХМУ привезли більш як півтисячі нових експонатів, серед них - ваза і тарілка роботи Пікассо, ікона Покрова XVII-го століття і навіть "Місячна ніч" класика-мариніста Івана Айвазовського.

Якщо навіть ці раритети покинули у Межигір'ї, можна тільки здогадуватись, наскільки цінні речі таки вивезли з України. "Начебто був Босх, начебто був Рембрандт, начебто, але підтвердження ми цьому не маємо", - зазначили музейники.

Найближчим часом знайдені у екс-резиденції екс-президента речі перевірять на автентичність і на походження. В Україні є цілий каталог мистецьких творів, які викрали із музеїв і приватних колекцій.

Тим часом експерти спробували оцінити картини, ікони, зброю, вази та інші артефакти, які можна роздивитися на записах із камер спостереження, що зафіксували організовану втечу Януковича з Межигір'я.

Експертами виступили куратор приватних колекцій, мистецтвознавець Едуард Димшиць і директор аукціонного та антикварного дому Леонід Комський.

За словами експертів, автором одного з лісових пейзажів є сам Іван Шишкін, а вартість такої роботи - близько $500 тисяч. Про те, що у колекції Януковича могла бути картина такої вартості, доводить факт виявленого у Межигір'ї полотна Василя Полєнова "Христос і грішниця", яке коштує приблизно 4 млн фунтів стерлінгів.

Серед зафіксованих камерами спостереження картин одна - із морським пейзажем - дуже схожа на творчість Айвазовського.

Разом із десятками картин та ікон із Межигір'я повивозили десятки чи навіть сотні антикварних ваз, статуеток і ще багато чого, запакованого у коробки.

Головний зберігач НХМУ Юлія Литвинець підтвердила Історичній Правді факт виявлених у Межигір'ї картин і приготування відповідної експозиції. Точна дата відкриття наразі невідома, оскільки зі знайденим іще працюють експерти.

Як відомо, від 22 січня до 15 березня 2014 НХМУ було зачинено у зв’язку із протистоянням на вулиці Грушевського та облогою території музею внутрішніми військами і спецпризначенцями.

У лютому працівники НХМУ висловили бажання отримати у свою експозицію катапульту, які використовували протестувальники під час сутичок. Зараз ця катапульта вже отримала охоронний документ від музею, повідомила головний зберігач Історичній Правді.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".