АНОНС: У Музеї Шевченка – виставка "Єврейський науковий інститут у Вільнюсі. Початок легенди"

З 1 по 13 листопада в Національному музеї Тараса Шевченка діятиме виставка, присвячена Єврейському науковому інституту в Вільнюсі.

У 1925 році у Вільнюсі було створено Єврейський науковий інститут (ЄНІ, лит. - YIVO). Метою засновників інституту було дослідження культури європейських євреїв та поширення знань про них.

Цю мету засновники ЄНІ втілювали різними способами й у різних галузях сучасної науки, таких як історія євреїв, мовознавство, література, етнографія, економіка, соціологія, психологія дітей та юнацтва. Не зосталися осторонь театр, живопис і навіть спорт.

Цю виставку присвячено початкам ЄНІ у Вільнюсі. Вона відкриває цікаві свідчення культурницької діяльності цієї установи, що донедавна зберігалися в державних архівах Литви й не були відомі широкому загалу. Організатори виставки приділили увагу й трагічному завершенню діяльності інституту.

Виставка показує, як ЄНІ вплинув на національне й інтелектуальне піднесення єврейства не лише у Віленському краї, а й у всій Центральній та Східній Європі. Дизанер виставки – Ліна Бастене, куратори – Лара Лемпертене, Гедре Янкевічюте.

 

1 – 13 листопада, виставка "Єврейський науковий інститут у Вільнюсі. Початок легенди"

Місце: Національний музей Тараса Шевченка (м. Київ, бульвар Шевченка, 12).

Організатори: Національний музей Тараса Шевченка, Інститут культури Литви

Партнери: Центральний державний архів Литви, Національна бібліотека Литви імені Мартінаса Мажвідаса, Державний музей євреїв Литви імені Віленського Гаона, бібліотека Національної академії наук Литовської Республіки імені братів Врублевських, Інститут наукових досліджень діяльності ЄНІ в Нью-Йорку.

Контактна особа: Олександра Афанасьєва, тел: +38 066 317 84 39, e-mail:  alexandra.afanasjeva@180prpa.com.ua, Facebook: www.facebook.com/Литва - Україна. Культурне партнерство 2016


На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.