АНОНС: Виставка «Українське коло». У Києві покажуть унікальні речі доби УНР

Особисті речі Симона Петлюри та Володимира Винниченка, Універсал Директорії про затвердження злуки УНР та ЗУНР, прапор 1-го пішого Запорізького імені гетьмана Петра Дорошенка полку. Все це і не тільки, можна буде побачити у Києві в рамках міжнародного виставкового проекту «Українське коло».

"Українське коло: до сторіччя визвольних змагань (1917–1921 рр.)" – це міжнародний виставковий проект, присвячений драматичному і доленосному періоду української історії, який призвів до створення модерної держави на українських етнічних теренах.

Виставку, що створювалась за участі 29 музеїв, архівів та приватних збірок з Польщі, США, Швейцарії та України можна буде оглянути у Музеї історії міста Києва вже із 23 січня.

 

Виставка об’єднує чотири тематичних блоки:

І. Відродження Нації охоплює період березня 1917 – січня 1918 р. Це час національного пробудження. Це час між Першим і Четвертим універсалами: між декларацією автономії України до проголошення незалежної Української Народної Республіки.

ІІ. Розбудова Держави. Цей блок оповідає про законодавчу працю, створення державних інститутів, введення в обіг грошової одиниці та формування банківської системи, духовну революцію українців, освіту та культуру, створення УАПЦ.

ІІІ. Змагання за Україну: збройна боротьба українців за право самовизначення, що тривала чотири роки.  

IV. Міжнародне визнання України. У фокусі цього блоку – дипломатія Української революції 1917–1921 рр.

Експозиція виставки побудована на оригінальних експонатах, люб’язно наданих 29 провідними музеями, бібліотеками, архівами та шанувальниками старовини чотирьох країн світу – України, Польщі, США та Швейцарії.

Більшість артефактів не була відома не тільки широкому загалу, але й вузькому колу фахівців.

Серед представлених раритетів, які за 100 років експонуються вперше, Універсал Директорії про затвердження злуки УНР та ЗУНР в єдину соборну державу 22 січня 1919 р. із фондів ЦДАВО України, прапор 1-го пішого Запорізького імені гетьмана Петра Дорошенка полку з Музею Війська Польського у Варшаві.

Також меморіальні речі Симона Петлюри та Володимира Винниченка з Української Вільної Академії Наук у Нью-Йорку; документи про вступ України до Ліги Націй з Архіву офісу ООН у Женеві, державні печатки тієї доби – печатка УЦР, Велика печатка УНР – з колекції Музею історичних та культурних реліквій родини Шереметьєвих.

Під час відкриття виставки відбудеться спецпогашення Укрпоштою художнього блоку марок "Державні печатки України" з зображеннями  експонатів, представлених на виставці, та портретами провідників українського руху періоду національно-визвольних змагань початку ХХ ст. – головою УЦР Михайлом Грушевським, керівником першого українського уряду – Володимиром Винниченком, гетьманом України Павлом Скоропадським, головою Директорії УНР Симоном Петлюрою.

Куротор проекту: Юрій Савчук

Час: з 23 січня до 18 березня (з вівторка до неділі 11.00.-19.00, понеділок – 11.00-16.00)

Місце: Музейно-виставковий центр "Музей історії міста Києва", вул. Б. Хмельницького, 7

Контакти: 044 520 28 22

Читайте також:

100 років Української незалежності. ПРОГРАМА подій у Києві

По всій Україні відкриється виставка "100 років боротьби: Українська революція 1917-1921". РОЗКЛАД

АНОНС: У Києві відзначать 155-у річницю Січневого повстання

 

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.