Бандерівську ідеологію заборонами не переможеш — Кадиров

Президент Чечні Рамзан Кадиров схвально прокоментував зміни у польському законодавстві. Але вважає, що цих змін не досить.

Сайт "Ехо Москви" поширив коментар Рамзана Кадирова, посилаючись на канал президента Чечні в "Телеграмі".

"Польща зіткнулася з наслідками втручання країн, які несуть "демократію" в інші держави. Ці країни, затіваючи революцію в Україні, подавали все як захист інтересів українського народу, а в підсумку руїна, хаос, анархія та нацистська ідеологія. І це зачепило не тільки Україну, але і її сусідів. "Бандерівські настрої" стали небезпечними й для Польщі", — написав Кадиров.

Голова Чечні посварив польських політиків:

"Про це Росія неодноразово попереджала, закликаючи Європу не забувати, якою ціною далася перемога над Третім Райхом. Знищення пам'ятників солдатам, насмішки й збиткування на адресу ветеранів ВВВ не минулися безслідно. Зловісний вишкір нацизму загрожує Європі. Якби ви дослухалися до Росії, то можна було б зупинити це зло, яке насувалося, в зародку".

При цьому Кадиров запропонував власний шлях боротьби з "бандерівською ідеологією":

"Та все ж, перезаписуючи історію неможливо перемогти "бандерівську ідеологію", неможливо перемогти нацизм, неможливо перемогти тероризм. Ви повинні дати людям на заміну іншу ідеологію, ідею можна вбити тільки іншою ідеєю.

"Заборонні заходи, покарання й переслідування мало чим допоможуть, якщо й далі проводитиметься агресивна зарубіжна політика у відношенні тих, хто врятував світ від фашизму".

Нагадаємо, 26 січня Сейм Польщі ухвалив запропонований рухом Kukiz'15 законопроект про заборону пропаганди так званої "бандерівської ідеології".

Українське МЗС заявило про свою глибоку стурбованість ухваленням цього законопроекту. Із різкою критикою законопроекту виступили ізраїльські дипломати й політики.

Вночі з 31 січня на 1 лютого Сенат Польщі ухвалив законопроект. Напередодні нічного голосування Державний департамент США оприлюднив заяву, в якій висловив побоювання, що зміни до закону про ІНП можуть підірвати свободу слова і свободу академічних дискусій.

Наразі проект закону ще не підписаний президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.

Вийти на слід Романа Шухевича. Невдала спроба МГБ

Планів і операцій МГБ із розшуку Романа Шухевича було багато. Але всі вони не мали успіху. І лише 5 березня 1950 року чекісти змогли вистежити його у селі Білогорща поблизу Львова. Того разу йому не вдалося вирватися з оточення. Довелося прийняти останній нерівний бій, в якому Головнокомандувач УПА загинув. Водночас працівники МГБ могли б встановити його місце переховування ще роком-півтора раніше. Але не все пішло так, як вони задумали.

"Троянські вісті". Український Мюнхгаузен та інші помічники більшовицьких людоловів

Як і кого з українських діячів більшовики використовували для спецоперацій на Заході.