Назад до СРСР. За російськими військовими хочуть установити політичний нагляд

У російській армії планують відродити військово-політичне керівництво.

Як повідомляє УНІАН, з посиланням на держканал "Росія-24", нову структуру будуть створювати на основі вже існуючого управління з роботи з особовим складом.

 Російські солдати в строю. Фото: REUTERS

Водночас, заступник голови громадської ради при Міністерстві оборони Олександр Каньшин заявив, що військово-політичне керівництво може отримати широкі повноваження.

"В умовах глобального інформаційно-психологічного протиборства незмірно зростає роль морально-політичної єдності армії і суспільства. Тому необхідна докорінна перебудова і значне посилення всієї структури в Збройних силах, яка буде організовувати, проводити та відповідати за морально-ідеологічну складову в російській армії", - сказав Каньшин.

Довідково. Політичне керівництво у Червоній, а пізніше Радянській армії з'явилося ще 1919 року і проіснувало з перервами до 1991 року. Зараз в російській армії діє Головне управління з роботи з особовим складом.

Воно займається державно-патріотичним вихованням, організовує культурне дозвілля, стежить за морально-психологічним станом солдатів і офіцерів, а також взаємодіє з релігійними організаціями, щоб не обмежувати право військовослужбовців на свободу віросповідання.

Нагадуємо, що нещодавно Путін порівняв тіло Леніна з мощами християнських святих.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.