Знайшлася німецька субмарина, зникла в 1945 році

Данський музей стверджує, що він розгадав 70-річну загадку зниклої нацистської субмарини. Ідеться про німецький підводний човен У-3523, який знайшли науковці Музейю морської війни в Ютланді, що на півночі Данії.

Про це повідомляє сайт CBS News.

За даними музею, субмарина затонула 6 травня 1945 р. через день після капітуляції німецьких військ у Данії, Нідерландах та деяких районах Німеччини.

Графічна реконструкція Музею морської війни Ютландії показує загибель німецької субмарини, яку музей знайшов заритою в ґрунт на дні моря на північ від Данії

Роками навколо човна, що був одним з найсучасніших у Третьому Райху, кружляли неймовірні чутки — начебто, на ній до Південної Америки втекли нацистські офіцери. Деякі конспірологічні теорії твердили, що там був сам Адольф Гітлер.

"Після війни було багато чуток про високопоставлених нацистів, яким удалося втекти на підводних човнах і заховати нацистське золото, і У-3523 підживлювала ці чутки, — ідеться в заяві музею на його сайті. — Тип XXI була першим справжнім підводним човном, який міг пливти під водою впродовж тривалого часу, і У-3523 мала дальність дії, достатню для безперервної подорожі до Південної Америки".

Зображення морського дна, створене Музеєм морської війни Ютландії, де розташовуються рештки нацистського підводого човна У-3523  

Місце загибелі субмарини – лише 9 миль від того місця, де, за повідомленням британського флоту, вона затонула під час спроби втечі. Проте музей ще підняв її рештки із дна.

Те, що 70 років тому не змогли знайти уламків, дало підґрунтя для спекуляцій про успішну таємну подорож підводного човна до Аргентини.

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.