Спецпроект

В американському штаті Міннесота визначили День пам'яті Голодомору. ДОКУМЕНТ

Мер міста Сент-Пол, штат Міннесота, США проголосив 28 жовтня 2018 року Днем вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду.

Текст прокламації опублікував Український інститут національної пам'яті на своїй сторінці у "Фейсбсуці".

У документі йдеться про те, що  тоталітарний режим Йосип Сталін учинив акт геноциду українського народу за допомогою штучно створеного голоду, що призвело до смерті до 10 мільйонів осіб.

Голодомор був свідомо задуманий радянським режимом, щоб покарати українців за їх опір його економічному, політичному та соціальному тискові.

 

"Історична правда" публікує переклад повного тексту прокламації:

Оскільки 85 років тому радянський вождь Йосип Сталін та його тоталітарний режим учинив акт геноциду за допомогою штучно створеного голоду, конфіскації землі, зерна та худоби в українського народу, що призвело до смерті до 10 мільйонів невинних чоловіків, жінок і дітей; та

Оскільки цей геноцид, відомий у світі як Голодомор, що означає "Убивство голодом", був свідомо задуманий радянським режимом, щоб покарати волелюбних українців за їх опір його економічному, політичному та соціальному тискові; та

Оскільки під час піку Голодомору в 1933 році українців помирало 25 тисяч щодня, причому біля третини його жертв були діти до 10 років; та

Оскільки в той час, як радянська влада продовжувала експортувати український хліб за кордон, українських селян у "житниці Європі" цілеспрямовано доводили до повільної та болісної смерті голодом; та

Оскільки в архівах КГБ задокументовано дії та наміри радянського режиму знищити національну ідентичність України за допомогою депортацій та розстрілів українських інтелектуалів, релігійних та культурних діячів та багатьох інших, хто наважувався говорити про голод або критикувати радянську владу публічно; та

Оскільки під всесвітнім гаслом "Україна пам’ятає – світ визнає" Голодомор має бути офіційно визнаний світом як злочин проти людяності, щоб запобігти подбіним геноцидам у майбутньому,

На цій підставі я, Мелвін Мартер, мер міста Сент-Пол, цим проголошую неділю, 28 жовтня 2018 року Днем пам’яті українського геноциду.

Нагадаємо, після спільних звернень українських дипломатів та представників української дісапорти в США 16 жовтня губернатор штату Міннесота Марк Дейтон видав схожу прокламацію, яка встановила 28 жовтня 2018 року Днем ушанування пам'яті Голодомору. 

21 жовтня в канадському місті Торонто офіційно відкрили меморіал жертвам Голодомору.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.