Лукашенко назвав "Безсмертний полк" плагіатом з акції білорусів

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що він проти проведення акції "Безсмертний полк" на пошану ветеранів Другої світової війни, тому що в Білорусі є своя.

Відповідну заяву президент Республіки Білорусь зробив під час "Великої розмови з президентом", повідомляє "Наша ніва". Відповідаючи на запитання наукового співробітника Центру історико-філософських досліджень Інституту філософії НАН Олексія Дермана щодо пожвавлення ідеологічної роботи, Лукашенко сказав:

"Безсмертний полк і так далі… Я категорично проти. Не тому що я проти цієї акції. Це блискуча акція, російська акція, ми з президентом Росії обговорювали кілька ротів тому це питання. Я кажу: "Теж там ваші нам докоряють, що ми нібито забороняємо "Безсмертний полк". Ви ж у нас, грубо сказав так, передрали цю ідею". Пам’ятаєте? "Білорусь пам’ятає", — сказав Лукашенко.

Керівник Білорусі розповів, що "Білорусь пам’ятає" проводиться відтоді, як він став президентом і у вигляді точно такої ж ходи з портретами й вінками.

Нагадаємо, акцію "Безсмертний полк" ініціювали журналісти м. Томськ у Російській Федерації у 2011 році. Скоро ідею акції перехопили прокремлівські молодіжні організації й перетворили на всеросійську акцію з пропаганди російсько-радянського бачення пам’яті про німецько-радянську ("Велику Вітчизняну") війну.

Суть акції полягає в проведенні 9 травня маршу, учасники якого несуть портрети своїх родичів — учасників Другої світової війни. Аналогічні акції проходять і в інших країнах, у тому числі в Україні, де супроводжуються скандалами.

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.