Спецпроект

Журі обрало 5 кращих проектів Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр»

3 та 4 травня відбулося засідання незалежного журі, яке серед десяти проектів провідних архітектурних бюро з Австрії, Данії, Нідерландів, Німеччини, США, Франції та України визначило 5 найкращих.

Ці проекти проходять до другого — фінального — етапу архітектурного конкурсу. Першу десятку обрали у рамках відкритої попередньої кваліфікації з 165 заявок від кандидатів із 36 країн світу, йдеться у повідомленні на сайті Меморіального центру.

Фото: Меморіального центру
Фото: Меморіального центру

Оцінку проектів-переможців першого етапу члени журі здійснювали в умовах анонімності кандидатів за заздалегідь визначеними критеріями.

А саме, враховували не тільки характерні особливості будівництва, дизайн, колір і матеріали фасаду, стиль даху та доступність, а й унікальність та новаторство концепції у порівнянні з меморіалами та музеями, що займаються темою злочинів проти людства.

Фото: Меморіального центру
Фото: Меморіального центру

5 учасників другого етапу матимуть можливість почути коментарі журі, удосконалити проекти й представити їх на фінальному засіданні.

Переможця архітектурного конкурсу оголосять 30 липня 2019 року. За його проектом у Києві побудують Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр», відкриття якого заплановане на 2023 рік.

Фото: Меморіального центру
Фото: Меморіального центру

Познайомитися з кожним з 10 бюро-учасників архітектурного конкурсу можна за посиланнями:

Читайте також:

Про що розповідатиме Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр"?

Музей "Бабин Яр". Відкритий лист-застереження українських істориків

Офіційна відповідь директора Меморіалу "Бабин Яр" на Лист істориків

Директор центру "Бабин Яр": "Перед нами не стоїть завдання зламати ситуацію через коліно"

Йосиф Зісельс: Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр"– проект патерналістський

Концепція Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр": невігластво чи наукове шахрайство?

Пришестя Месії, або Про ситуацію навколо створення Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр"

Усі публікації за темою Бабин Яр

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.