У МЗС Польщі порівняли Nord Stream-2 із пактом Молотова-Ріббентропа

Віце-міністр закордонних справ Польщі Шимон Шинковський вел Сеньк заявив, що співпраця Росії і Німеччини щодо проєкту "Північний потік-2" нагадує співпрацю нацистської Німеччини з СРСР перед Другою світовою війною.

Про це повідомляє Укрінформ.

 

"Побудова Nord Stream-2 нагадала віце-міністру закордонних справ Польщі Шинковському вел Сеньку співпрацю Росії і Німеччини під час підписання пакту Молотова-Ріббентропа", - йдеться у повідомленні.

За словами вел Сенька, під час урочистих заходів до 70-их роковин початку Другої світової війни, коли 10 років тому на Вестерплятте одним іх гостей був президент РФ Володимир Путін, влада Польщі пов'язувала з тим візитом "фальшиві надії".

"У наших відносинах з Росією панувала певна наївність", - сказав він.

Заступник глави МЗС Польщі зазначив, що тодішня промова Путіна на Вестерплятте "релятивізувала певні підписані договори" та свідчила про критичну оцінку Росії пакту Молотова-Ріббентропа.

Однак, як підкреслив він, потім почалося будівництво газопроводу Nord Stream-2, що, якщо говорити про держави, котрі співпрацюють у цьому проєкті, могло нагадувати співпрацю Росії та Німеччини багато років тому. "Газогін в обхід Польщі, держав Балтії, - це саме така угода за спинами", - заявив Шинковський вел Сеньк.

За його словами, якби не сильний альянс Польщі і США, питання Nord Stream-2 "було би вже вирішене".

"Спротив побудові Nord Stream-2 не є безнадійним саме завдяки союзу зі Сполученими Штатами", - вважає він.

Як відомо, на цьогорічний ювілей роковин початку Другої світової війни Варшава не запросила російську делегацію. Президент Анджей Дуда надіслав запрошення державам Європейського Союзу, НАТО та Східного партнерства. Під час головних урочистостей 1 вересня у Варшаві заплановані виступи президентів Німеччини, Польщі та США.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.