В Іспанії почалася ексгумація останків Франко з мавзолею

Під Мадридом почалася ексгумація останків Франсиско Франко, що керував Іспанією впродовж десятиліть. Через 44 роки після смерті його останки будуть перенесені з мавзолею в звичайну могилу.

Про це повідомляє ВВС.

Поліція охороняє вхід до кладовища
Поліція охороняє вхід до кладовища
REUTERS

Довгоочікувана ексгумація останків диктатора буде означати, що соціалістичний уряд країни виконав свою ключову обіцянку: не прославляти диктатора, який правив країною майже 40 років.

Сім'я Франко безуспішно оскаржувала перепоховання в суді.

Ексгумація почалася о 8:30 за Гринвічем, останки Франко перевезуть на вертольоті.

Останки Франко покоїлись в базиліці меморіального комплексу "Долина Полеглих". Перепоховання відбудеться на муніципальному кладовищі в районі Ель-Пардо, де знаходиться могила дружини диктатора.

Соціалісти говорили про те, що згідно із законом про історичну пам'ять від 2007 року в "Долині Полеглих" можуть спочивати тільки останки людей, загиблих в ході іспанської громадянської війни, Франко ж помер своєю смертю.

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.