У ЦВК повідомили, коли зможуть зареєструвати В'ятровича депутатом

ЦВК після отримання подання від Верховної Ради про дострокове припинення повноважень матиме шість днів для визнання обраним народним депутатом наступного у партійному виборчому списку кандидата.

Про це пише "Укрінформ" із посиланням на голову ЦВК Олега Діденка.

 

Станом на вечір 12 листопада такого подання ще не було.

"Наскільки мені відомо, подання ще не надходило. Є певна процедура проходження документів у самій Верховній Раді - там усе має бути оформлено, підписано, направлено до ЦВК.

Центральна виборча комісія протягом шести днів з моменту отримання про дострокове припинення повноважень народного депутата визнає обраним народним депутатом наступного кандидата за черговістю у списку", - зазначив Діденко.

Після визнання обраним, за словами Діденка, кандидат має право подати документи для реєстрації народним депутатом або ж не подавати їх, тим самим відмовитися від набуття депутатських повноважень.

Крім того, голова ЦВК зауважив, що черговий у списку кандидат може подати заяву про відмову від балотування та про виключення з виборчого списку. Діденко підкреслив, що у раді відмови наступного за черговістю кандидати набувати депутатських повноважень обраним депутатом визнається наступний у списку кандидат.

Нагадаємо, про те, що В'ятрович невдовзі стане нардепом, стало відомо 12 листопада.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.