“Доброволець” Ахтема Сеітаблаєва: екшн-серіал вийде на телеекрани у жовтні

6 жовтня на телеканалі ICTV відбудеться прем’єра шестисерійного детективного бойовика “Доброволець” Ахтема Сеітаблаєва – художньої історії, заснованої на реальних фактах.

Про це повідомляє проект "Нове українське кіно".

 

Патріотичний екшн режисера фільмів "Кіборги", "Захар Беркут", "Номери" розповідає про добровольця Дмитра, який навіть після повернення з війни не припиняє захищати Батьківщину.

Дізнавшись, що в Києві готується теракт, він збирає команду колишніх бійців АТО, щоб знайти терористів і врятувати столицю від вибуху. Паралельно він намагається впоратися з важкою психологічною травмою через втрату побратимів на війні.

"Це художня історія, канвою для якої стали страшні реалії нашого часу. Як багато є самогубств після війни, як багато, на жаль, є людей, уражених посттравматичним синдромом, як багато болю виникає тут, в мирному житті.

І ми не повинні це замовчувати. Про це треба говорити, щоб спільно знайти ту форму взаємин, щоб люди, які повертаються з фронту, відчували тепло і увагу", – зазначив режисер стрічки Ахтем Сеітаблаєв.

Головну роль у картині "Доброволець" грає український актор, ветеран АТО Олег Шульга, відомий за фільмами "Позивний Бандерас" і "Червоний". Олег брав участь у бойових діях на Сході в 2014-2015 роках, тому роль у стрічці для нього автобіографічна.

Одного з героїв команди добровольців та найкращого друга Дмитра грає Сергій Дерев'янко, який знімався в серіалах "Контакт" і "Нюхач-2". Також добровольців з команди Дмитра — сапера Андрія і десантника Ярика грають Олександр Пожарський і Олег Волощенко. Андрій Мостренко втілює на екрані майора СБУ Володимира, а Денис Гранчак — юриста Олега.

Роль головного лиходія серіалу "Доброволець" Ахтема Сеітаблаєва на прізвисько Скіф виконує актор і музикант Роман Мацюта, відомий за серіалами "Ментовські війни", "Нюхач-2", "Пес".

Автори "Добровольця" консультувалися з багатьма військовими, які пройшли Донбас, щоб максимально реалістично передати дійсність на війні: як живуть в окопах, борються з ворогами і втрачають рідних, як тримають автомат, про що розмовляють, лягаючи спати в укритті, і про що мовчать, сидячи в засідці. Хоча, як стверджують творці серіалу, це перш за все художня історія, заснована на реальних фактах.

У серіалі буде багато видовищних боїв, перестрілок, вибухів і небезпечних трюків. А завдяки багатокамерній зйомці, як зазначив оператор картини Олексій Ламах, серіал вийде дуже динамічним.

Авторами сценарію виступили Анатолій Карлюга та Юлія Чернявська. Проєкт виробила продакшн-студiя В.I.К. за підтримки Українського культурного фонду. Продюсерами "Добровольця" стали Іванна Дядюра та Ігор Кондратюк.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.