АНОНС: У Львові представлять дешифрований сучасними розвідниками документ УПА

До дня захисника України у Львові відбудеться спільний захід Служби зовнішньої розвідки України та Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» з передавання розшифрованого тексту унікального документу українських підпільників.

Про це "Історичній правді" повідомили у "Тюрмі на Лонцького".

 

У Національному музеї-меморіалі "Тюрма на Лонцького" у Львові відбудеться передача Службою зовнішньої розвідки України дешифрованого тексту унікального документу українського визвольного руху – Акту вінчання подружжя з Прикарпаття Григорія Вацеби і Марії Бабінчук.

Присутні матимуть змогу ознайомитися з оригінальними матеріалами із Галузевого державного архіву СЗР України (зразками шифрів розвідувальної служби Державного Центру УНР у екзилі, референтури розвідки ОУН тощо), зі світлинами, листами та іншими матеріалами з сімейного архіву і щойно виданою книгою про драматичну й героїчну долю подружжя повстанців.


У заході візьмуть участь:

- Руслан Забілий, директор музею;

- Олександр Скрипник, дослідник історії спецслужб, працівник Служби зовнішньої розвідки України;

- близькі родичі Григорія Вацеби і Марії Бабінчук.


Соціальна дистанція і всі запобіжні заходи в контексті карантину передбачені.


Час:
8 жовтня, четвер, о 14.00


Місце:
Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького", вул. Степана Бандери, 1


Контакт:
094 847 4220, lonckoho.lviv.ua

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.