МОН перегляне підручники з історії України через позов ексрегіонала Портнова

Окружний адміністративний суд Києва зобов'язав Міністерство освіти та науки переглянути підручник з історії України щодо висвітлення подій Революції Гідності. Позов подав заступник керівника адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов.

У реєстрі судових рішень від 21 січня вказано, що у березні 2020 року Портнов звернувся до МОН із вимогою переглянути вісім підручників з історії України для 5-11 класів. Однак у міністерстві вимоги колишнього регіонала визнали безпідставними і такими, що "жодним чином не зачіпає права, свободи та інтереси позивача".

 

Після цього Портнов звернувся до суду. На його думку, у підручниках, виданих у 2018 та 2019 роках, історія викладається "однобічно, з вигадуванням фактів", а також "містить ознаки спотворення інформації та подій, що мали місце у період 2013-2014 років, маніпулювання фактами та оцінками подій цього періоду".

Зокрема, Портнов вважає, що вбивства мітингувальників правоохоронцями під Революції Гідності не є доведеними, оскільки у Єдиному державному реєстрі судових рішень немає обвинувальних вироків про те, що працівники "Беркуту" визнані винними у вбивстві 22 січня 2014 року активістів Євромайдану.


У позові колишнього регіонала йдеться про такі підручники:

Історія: Україна і світ: (інтегр.курс, рівень стандарту): підруч.для 11-го кл. закл. заг. серед. освіти / Мар`ян Мудрий, Олена Аркуша. - Київ: Генеза, 2019. - 304 с. :іл., карти.;

Історія України. Рівень стандарту: підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / Г.М. Хлібовська, О.В. Намук, М.Є. Крижановська, І.Б. Гирич, І.О. Бурнейко. - Тернопіль: Астон, 2019. - 256с.: іл.;

Історія України (профільний рівень): підруч. для 11 кл. закл. загал, серед. освіти / О.В. Гісем , О.О. Мартинюк. - Харків: Вид-во "Ранок", 2019. - 256 с. : іл.;

Історія України (рівень стандарту): підруч. для 11 кл. закл. загал, серед. освіти / О.В. Гісем, О.О. Мартинюк. - Харків : Вид-во "Ранок", 2019. - 288 с. : іл.;

Історія України (профільний рівень): підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / B.C. Власов, C.B. Кульчицький. - Київ : Літера ЛТД, 2019. - 288 с.;

Історія України (рівень стандарту): підруч. для 11 кл. закл. загальн. середи, освіти / Олексій Струкевич, Степан Дровозюк, - Київ, Грамота, 2019. - 240 с.: іл.;

Історія України (рівень стандарту): підручник для 11 кл. закл. загальн. серед, освіти / Н.М. Сорочинська, О.О. Гісем. - Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2019. - 240 с.: іл.;

Вступ до історії: підруч. для 5 кл. закладів загальної середньої освіти / І.Я. Щупак, І.О. Піскарьова, О.В. Бурлака. - К.: УОВЦ "Оріон", 2018.- 192 с.: іл.


Суд постановив скасувати гриф "Рекомендовано" для цих підручників. А також зобов'язав Міносвіти переглянути інші навчальні підручники та посібники, які затверджені або рекомендовані для використання у навчальному процесі і містять опис подій 2013-2014 років, зокрема Революції Гідності, на предмет подання повної, достовірної та об'єктивної інформації.

Крім того, МОН має сплатити судові витрати у розмірі 1 681,60 грн.

Рішення суду набере чинності, якщо жодна зі сторін не звернеться з апеляцією.


Нагадуємо, під час президентства Віктора Януковича Портнов був заступником глави Адміністрації Президента, брав участь у написанні "диктаторських законів". Після Революції гідності Портнов покинув Україну і оселився у Відні. Колишній регіонал повернувся в Україну у травні 2019-го.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.