Архів СБУ разом з чеським партнерами оприлюднили онлайн документи про репресії

Це цифрові копії архівних документів з «архівів КҐБ» про початок репресій проти чеської громади в СССР. 90 років тому (14 червня 1931 р.) у Харкові репресували 21-го чеського вчителя.

Про це "Історичній правді" повідомили в Архіві СБУ.

 

14 червня виповнилося рівно 90 років від дня завершення т.зв. "процесу чеських вчителів" в Радянській Україні. Він проходив з 12 по 14 червня 1931 року перед представниками Верховного суду СРСР в будівлі ОҐПУ у Харкові.

У ході цього процесу, на той час – найбільшої сфабрикованої справи проти представників чеської національної меншини в Радянському Союзі, – було засуджено 21 особу. Крім того, були прийняті позасудові рішення про позбавлення волі інших 16 чеських вчителів, селян і робітників, заарештованих в 1930—1931 роках.

Інші представники чеської нацменшини, які мали відношення до репресованих, також були засуджені в ході наступних процесів, пов'язаних з "учительським".

З нагоди цієї річниці Інститут досліджень тоталітарних режимів (ІДТР) опублікував онлайн обширну колекцію документів, що стосується усього процесу. Архівні документи були оцифровані в Галузевому державному архіві Службибезпеки України (ГДА СБУ) у рамках проєкту "Чехословаки в ГУЛАГу – документування політичних репресій в СРСР".

"Метою процесу була, напевно, ліквідація контактів чеської нацменшини в Радянському Союзі з батьківщиною, примушення її до повної совєтизації та спроба, таким чином, примушення чехословацького уряду до дипломатичного визнання СРСР", – пояснює керівник дослідницького проєкту Чехословаки в ГУЛАГу історик ІДТР Адам Граділек, який тривалий час займається темою політичних репресій.

Серед опублікованих архівних документів є слідчі справи окремих осіб, стенограми судового процесу, методична брошура, складена ОҐПУ на підставі процесу, документація по реабілітації жертв у середині 1960-х років, а також конфісковані документи, листи, посвідчення особи і фотографії засуджених осіб.

"Всього тут понад десять тисяч сторінок документів радянської служби державної безпеки, що стосуються вигаданої "шпіонажно-диверсійної контрреволюційної організації чеського генерального штабу" і пов'язаних з нею справ, які зберігаються в київському центральному архіві Служби безпеки України", – додає співавтор проекту, історик з ІДТР Ян Дворжак.

Опубліковані документи є лише малою частиною з безлічі слідчих справ, вже оцифрованих в архівах СБУ, які отримали в своє розпорядження чеські історики.

"За останні декілька років, у рамках спільних з Інститутом досліджень тоталітарних режимів зусиль, вдалося виявити й оцифрувати тисячі слідчих справ радянської держбезпеки, що стосуються совєтизації Закарпатської України, біженців від нацизму або осіб, примусово вивезених з Чехословаччини до СРСР після 1945 року.

Публікація документів процесу проти чеських учителів сприятиме не лише вшануванню пам'яті жертв репресій, але і випробуванню можливостей презентації документів", – впевнений директор Галузевого державного архіву Служби безпеки України Андрій Когут.

Даний комплект документів став першим з публікованих матеріалів у тестовій версії Цифрового архіву документів НКВД/КҐБ, що стосуються чехословацькоїісторії, який ІДТР створює у співпраці з Західночеським університетом у Пльзені за грантової підтримки Міністерства культури Чеської Республіки.

"У рамках проекту ми створюємо програмні інструменти, які переводять оцифровані російсько-, україно- та чеськомовні документи у форму електронного тексту, а потім зберігають їх у спеціально створену базу даних. Вона дозволяє інтерактивний пошук слів або коротких виразів.

Пілотну версію бази даних, яка поки що містить саме документацію процесу проти чеських вчителів на Україні, можна випробувати вже зараз. Наступні корективи в роботі пошукової системи ми проведемо на підставі пропозицій, отриманих в рамках пілотного тестування. Цифровий архів має бути повністю готовий до роботи до кінця наступного року", – повідомляє Ян Швец з Кафедри кібернетики Західночеського університету в Пльзені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.