АНОНС: Онлайн-розмова "Ціна незалежності: Оксана Кісь і Вахтанг Кіпіані про боротьбу за свободу"

Сьогодні долучайтеся до онлайн-розмови «Ціна незалежності: Оксана Кісь і Вахтанг Кіпіані про боротьбу за свободу». Поговоримо про історії українців і українок, які боролися за свободу у ХХ ст. і стали героями книг двох знаних дослідників в Україні Вахтанга Кіпіані та Оксани Кісь.

Про це повідомляє видавництво "Віват".

 

Учасники розмови поділяться своїми думками щодо рейтингу проєкту "30 книжок нашої незалежності" (Українського інституту книги та Міністерства культури та інформаційної політики), до якого потрапили книжки:

"Справа Василя Стуса" Вахтанга Кіпіані;

"Українки в ГУЛАГу: вижити значить перемогти" Оксани Кісь.


Чому історичні книжки потрапляють у фокус уваги читацької аудиторії і так високо поціновуються, адже низка інших праць також потрапила до цього списку.

Також слухачі трохи більше дізнаються про нові книги Вахтанга Кіпіані "Країна жіночого роду" та "Дисиденти", остання з яких ось-ось з'явиться в бібліотеках українських університетів та електронна версія на сайті видавництва Vivat.


Учасники:

Вахтанг Кіпіані — український історик та письменник;

Оксана Кісь — докторка історичних наук, президентки Української асоціації дослідниць жіночої історії.


Долучайтеся до нас 29 жовтня о 19:00 (п'ятниця) на YouTube-каналі


Подія відбудеться в рамках проєкту "Дисиденти". Проєкт реалізовано за підтримки Українського культурного фонду.


Читайте також:

Третє вбивство Василя Стуса

Генерал Петро Григоренко. Таврія, Москва, "психушка", Нью-Йорк

"Урки", "блатні", "битовички": стосунки українок-політв'язнів з кримінальними злочинницями у таборах ГУЛАГу

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.