АНОНС: У Національному музеї історії відкрилася виставка археологічних знахідок, вилучених в ексдепутата

У Національному музеї історії України відкриється виставка цінних археологічних знахідок, серед яких – вилучені в ході слідства у колишнього народного депутата Валерія Горбатова.

Про це повідомило Державне бюро розслідувань, передає Укрінформ.

Як нагадали в бюро, на початку 2000-х років Горбатов очолював Раду міністрів Автономної Республіки Крим. У квітні 2022 року правоохоронці викрили його у фінансуванні терористичної організації "ДНР".

Встановлено, що після окупації російськими загарбниками частини територій України ексдепутат продовжував здійснювати там свою бізнес-діяльність і сплачував податки Росії.

Колишній посадовець також привласнив культурну спадщину України, за попередніми даними, викрадену з кримських музеїв і куплену в "чорних археологів".

В одному з київських офісних приміщень, що належать ексдепутату, у ході обшуків у 2022 році правоохоронці виявили понад шість тисяч одиниць історичних і культурних цінностей, зокрема скіфські мечі Акінак, списи, сокири, стріли, монети, кольчугу 12 сторіччя, шоломи епохи Еллінізму і посуд Трипільської культури.

Під час нових обшуків на початку травня поточного року в ексдепутата і членів його злочинної групи виявлена ще одна схованка з великою колекцією старожитностей, які теж могли бути протиправно вилучені з Музейного фонду України або знайдені під час незаконних розкопок.

Так, виявлена була понад тисяча артефактів із різних епох – від бронзового віку до пізнього середньовіччя.

Серед вилученого – меч Гунів, декорований золотом й альмандинами. За стилістикою він нагадує славнозвісну гунську діадему з Мелітопольського музею, викрадену російськими загарбниками.

Також знайдені обладунки 16-19 століть, зокрема шоломи польських гусарів типу Моріон, іранські шоломи, монети періодів від античності до пізнього середньовіччя.

Знайшли правоохоронці й візантійську золоту декоровану емаллю іконку із зображенням архангела Михаїла 11-12 століть, античні і скіфські старожитності, ікони, холодну зброю 14-19 ст., Першої та Другої світових воєн, мечі епохи Великого переселення народів тощо.

Обидві колекції, за попередніми даними, коштують мільйони доларів.

Відкриття виставки "День археолога: врятовані скарби" відбудеться у вівторок, 15 серпня, о 14:00. На заході будуть представлені археологічні знахідки світового рівня, отримані музеєм за останні чотири роки.

 

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.