1941: наслідки японської атаки на Перл-Харбор. Кольорове ВІДЕО

Президент США Рузвельт виступив з експресивною промовою перед Конгресом, у якій назвав день нальоту на Перл-Харбор "датою ганьби". Америка оголосила війну Японії і вступила у Другу Світову союзником Британії, Китаю та СРСР.

7 грудня 1941 року 363 літаки, які злетіли з шести авіаносних кораблів Японського імператорського флоту, завдали удару по гавані Перл-Харбор на Гавайських островах - основній базі Тихоокеанського флоту США. Вони кидали бомби і торпеди на кораблі, обстрілювали берегові зенітні батареї, знищували літаки на островних аеродромах.

Внаслідок аварії загинуло 2402 американці. З них 1177 - на борту лінкора "Арізона", який вибухнув і затонув після авіаудару пікіруючих бомбардувальників. Палаюча "Арізона" разом із іншими лінійними кораблями є й на цьому відео.

Залишки "Арізони" досі лежать на дні затоки Перл-Харбор - вони перетворені в національний меморіал. З корпусу судна потроху витікає паливо, плями якого називають "сльозами "Арізони". Прийнято, що кожен новообраний президент США відвідує меморіал.

Японські втрати склали 64 загиблих. З військової точки зору це був надзвичайно ефективний удар.

Меморіал "Арізони" над затонулим лінкором. Фото: portaloha.com

Під час атаки в гавані знаходилося 7 із 9 американських лінійних кораблів. Чотири лінкори було затоплено, решта - пошкоджено. Але це були кораблі часів Першої світової, натомість жоден із трьох американських авіаносців у Тихому океані не був ушкоджений - під час нападу вони не були в Перл-Харборі.

Атака на Перл-Харбор мала прикрити японське просування в "Південний ресурсний регіон" (термін японського Генштабу на позначення Південно-Східної Азії). Внаслідок нападу громадська думка в США змінилася з ізоляціоністської на користь участі країни у Другій світовій.

Президент США Франклін Делано Рузвельт виступив з експресивною промовою перед Конгресом, у якій назвав день нальоту на Перл-Харбор "датою ганьби". Америка оголосила війну Японії і вступила у Другу Світову союзником Британії, Китаю та СРСР.

1941: закон США про ленд-ліз - допомогу тим, хто бореться з нацизмом. ВІДЕО

Японія захопила значну частину Тихоокеанських островів і Південно-Східну Азію, від Індії до Австралії. Більшість Другої Світової США воювали на цьому фронті. Зрештою саме Японія завершила Другу світову війну, підписавши капітуляцію 2 вересня 1945 року.

Наприкінці війни з 22 японських кораблів, які брали участь у рейді на Перл-Харбор, залишався тільки один.

Це кольорове відео - частина архіву італійського історика Вінсенте Романо. Ми вже друкували його кадри з нарізкою з фотокулеметів.

Дивіться також:

1945: США проти Японії - зйомка з атакуючих літаків. ВІДЕО

Американський агітпроп часів Другої світової. ФОТО

1991: Автострада Смерті - розбомблена іракська колона в Кувейті. ВІДЕО

Війна у В'єтнамі. Документальні ФОТО

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.