Естонський досвід Другої світової війни

Ми повинні захищати права людини і демократію від тоталітаризму, незалежно від того, в якому вигляді він б не існував. Зло вміє майстерно себе перевтілювати, називаючи комунізм – демократією, а – рабство незалежністю.

Мій естонський дідусь Юрі та український дідусь Аркадій брали участь у Другій світовій війні. І ні Юрі, ні Аркадій не говорили про війну, хоча коли я була ще зовсім маленькою, пам'ятаю, як знайшла медалі у скриньці.

 
Дідусь Юрі

Вони не знали тоді ні того, що сталося до, ні того, що буде потім, вони захищали свій дім. Що було потім в Україні, більшість з нас переважно знають, тому розповім про Естонію. Говорити про історію, тож говорити про все.

Естонія втратила в Першій світовій війні 10 000 людей, але отримала щось неймовірно важливе, про що навіть не сміли мріяти – свою вільну державу. У лютому 1918 року народилася вперше в історії вільна Естонська Республіка.

Протягом 20 років у країні провели неймовірний ряд реформ – ввели поняття приватної власності, офіційною мовою стала естонська, швидкими темпами росла економіка, створили свою армію. Впроваджували нові технології і більшість показників ефективності вже за перші 5 років значно перевищили показники передвоєнного часу. До кінця 1930-х Естонія повністю вже інтегрувалася в європейський торговий простір.

23 серпня 1939 року був підписаний пакт Молотова-Ріббентропа і таємні протоколи до нього, якими розділили сфери впливу. СРСР мав отримати Латвію, Фінляндію, частину Польщі, Литви і незалежну Естонію.

Німеччині дісталася Литва і частина Польщі. Через місяць СРСР зажадав від Естонії дозволити створити свої військові бази на території нейтральної та вільної Естонії. Для переконання підняли в повітряний простір над Естонією літаки Червоної Армії, сконцентрували уздовж кордону військові сили, що переважали естонські в десятки разів.

Естонія протрималася б навіть за оптимістичним сценарієм кілька місяців. Молотов зажадав ввести на військові бази війська у кількості 35 000 осіб, при тому що армія Естонії налічувала на той час 15 000 осіб. Так почалася окупація Естонії. Визволителі йдуть, окупанти залишаються.

 
Схема радянської військової блокади Естонії у 1939—1940 роках

Але пішло не так і Німеччина напала на СРСР. Подальшу історію Другої світової війни ми пам'ятаємо з підручників, а неймовірно болючі втрати відчула напевно кожна сім'я як в Україні, так і в Естонії.

У червні 1940 року СРСР висунув ультиматум Естонії здатися і ввели війська в кількості 80 000 осіб. Ще після війни бомбили Таллінн, в тому числі і ті ж культові для СРСР "Нічні відьми" (йдеться про жіночий 46-й гвардійський нічний бомбардувальний авіаційний полк – ред.).

Репресії почалися відразу в червні 1940 року. З 11 колишніх головних керівників Естонії 9 заарештували, Отто Страндман наклав на себе руки і тільки Аугусту Рею вдалося емігрувати до Швеції.

До 1942 року вони всі були мертві, тільки президента Костянтина Пятся відправили на заслання в Сибір, де він і помер у 1956 році. Також заслали і стратили 500 естонських офіцерів, а також трагічно помер у 1953 році генерал і головнокомандувач Естонської армії Йоханн Лайдонер.

 
Генерал Йоханн Лайдонер із дружиною Марією

Протягом 1940х-1950х понад 30 000 естонців були заслані у Сибір, більшість з яких не повернулися ніколи. Тепер їхні імена викарбувані на меморіалі Жертвам Комунізму, що має вигляд темної стіни з темним коридором, в кінці якого яблуневий сад. Саме за яблуневим садом біля будинку вони найбільше сумували на засланні, про що багато-хто писав рідним додому.

Саме Аугуст Рей, який зумів виїхати до Швеції, був найвищим живим представником легітимної влади і з нього почалася доба уряду Естонської Республіки в екзилі.

Так тривала юридична легітимність молодої республіки і 16 липня 1992 року представник уряду в екзилі передала повноваження новому уряду Естонії. "Ми свою роль виконали, тепер все на вас".

Тільки завдяки тому, що всі ці десятиліття вірили, виконували всі процедури і сподівалися, що колись настане цей час, збереглася легітимність Естонії. Країна відновила незалежність, починаючи будувати все спочатку, намагаючись пам'ятати про всі болючі рани і втрати.

"У нас все вийде, ми занадто сильно і довго боролися за свою країну щоб її втратити," – сказав генерал відновленої Естонії теж Йоханнес. Йоханнес Керт, якого в цьому році вся країна відправляла в останню путь із великою скорботою.

 
Меморіал Жертвам Комунізму в Таллінні


"Ми повинні захищати права людини і демократію від тоталітаризму, незалежно від того, в якому вигляді він б не існував. Зло вміє майстерно себе перевтілювати, називаючи комунізм – демократією, а – рабство незалежністю". - Президент Естонії Леннарт Мері.

"Важливо, щоб тоталітарний режим більше ніколи не досягнув своєї мети і виконавці терору не перемогли. Тому ми повинні продовжити вивчати злочини комуністичного режиму і говорити про них.

Завжди є ті, які виправдовують минулі, а може, і майбутні тоталітарні ідеології під різними приводами. Завжди знайдуться ті, які скажуть, що в ідеалі одне або інше було благородне, просто не вийшло.

Але нехай ця чорна стіна нагадує, як в гарну погоду, так і в шторм, що кожна тоталітарна ідеологія вже по своїй суті – ворог свободи, високу ціну якої ми знаємо, так як заплатили її." - Президент Керсті Кальюлайд

Ярослав Пронюткін: Тут спочиватимуть наші герої: хто має право бути похованим на головному Меморіалі країни?

Національне військове меморіальне кладовище — це меморіал на багато років вперед. За всіма прогнозами поховання тут можуть відбуватися протягом наступних 40-50-ти і більше років. Меморіал призначений винятково для військовослужбовців — тих, які загинули в бою під час цієї війни, та тих, які мали видатні заслуги перед батьківщиною, та покинуть цей світ через дуже багато років.

Зоя Казанжи: Винні мають бути покарані

Володимира Вакуленка, українського письменника вбили росіяни. Дата його загибелі достеменно невідома. Ймовірніше, це сталося між 24 березня та 12 травня 2022 року. Після того, як Ізюм звільнили ЗСУ, у місті виявили масове поховання – понад 400 тіл. Під номером 319 було тіло Володимира Вакуленка.

Євген Гомонюк: Французькі скульптури у Миколаєві

Що спільного між найстарішим міським театром, Аркасівським сквером і зоопарком у Миколаєві? Власне французький слід. Всіх їх об’єднує художня французька ливарня Валь Д'Осне з головним салоном в Парижі, чия продукція в різні часи прикрашала ці три локації. Мова йде про п’ять найвідоміших в Миколаєві декоративних садових чавунних скульптур. Одна з них, на жаль, була втрачена ще у 1990-ті роки, інші чотири можна побачити і сьогодні.

Юрій Рудницький: Варшавська угода. Як і чому сталося так, а не інакше

22 квітня 1920 року між Україною та Польщею була укладена Варшавська угода, відома також як "пакт Пілсудський-Петлюра". Щоправда, під угодою немає підписів ані одного, ані іншого.