Остання пісня "Бітлз"

На мій 11 день народження мама подарувала мені дивний (як мені тоді здавалось) подарунок – коробку 5-ти компакт-дисків. Я, звісно, приглядався до них якийсь час в магазині, але перша моя реакція була розчаруванням. Ну, бо коробка 5 CD для 11-річного хлопчиська з якимись чотирма незрозумілими патлатими чуваками здавалась далеко не найбільш цікавим подарунком. Мама, так само як і я сам тоді, навіть не підозрювала, яку скриньку Пандори вона відкриває.

 
The Beatles
On Abbey Road

Якщо ви щось не знаєте про Бітлз – я можу вам розповісти. Або інакше – якщо ви думаєте, що все знаєте про Бітлз – повірте, я можу вам розповісти більше.

На мій 11 день народження мама подарувала мені дивний (як мені тоді здавалось) подарунок – коробку 5-ти компакт-дисків. Я, звісно, приглядався до них якийсь час в магазині, але перша моя реакція була розчаруванням. Ну, бо коробка 5 CD для 11-річного хлопчиська з якимись чотирма незрозумілими патлатими чуваками здавалась далеко не найбільш цікавим подарунком.

Мама, так само як і я сам тоді, навіть не підозрювала, яку скриньку Пандори вона відкриває.

Я вмикав диски один за одним і прислухувався. Це були всі пісні ранніх Бітлз – 1961/1964 років. Згодом мені подарували Help 1965 року. І все – для мене відкрився портал в прекрасний світ. На наступні років 10 я пірнув у світ Бітлз.

Поступово я зібрав всі альбоми. І цілу бібліотеку. І це в час, коли книжки реально треба було шукати, вимінювати, вичікувати. Я вивчив всі деталі біографій і з пам'яті знав в якому році і на якому альбомі вийшла та чи інша пісня. Ба більше – я знав (і досі знаю) історію написання практично кожної пісні Бітлз.

 
The Beatles
PINTEREST.COM

Я вивчив всі "брудні деталі" і відомі історії – від Ліверпулю і Гамбурга - до сольних історій. На касетах VHS я роздобув "сакральні" фільми "A hard day's night" і "Help" і задивився їх до дір. Так, в школі в мене навіть був "той самий" піджак "без лацканів". Я проходив з ними всі історії – від смерті Стю і "відставки" Піта Беста до сварок на Let it Be і жорстокої How do you sleep at night.

Саме з Джоном Ленноном я сів вчитися грати на гітарі. Його Girl згодом змінилась на And I love her Пола. Але Джон все рівно залишився десь всередині моїм фаворитом. З ними я поринув в світ прекрасних британських 60-х.

Я дійшов до того, що змусив тата взяти в університетській бібліотеці підшивки номера журналу "Ровесник", щоб прочитати, що там є про бітлів. Тоді, років в 13, ще не дуже розуміючи, яка це специфічна справа – радянська "журналістика".

Якщо в 1990-х в Україні був бітломан – то це був я.

Згодом прийшов час емпіричних досліджень. Вперше я був в Лондоні десь років в 17 – на декілька днів. Але це на завадило мені купити дорогезний квиток на інший кінець Англії – в Ліверпуль. Я був там лише один день. Я, як справжній бітломан, з погордою поставився до пам'ятника Бітлз в центрі, але сфоткався з Джоном зразка альбому Rock-n-Roll і випив пива в Cavern Club. Ба більше, я проїхався по Penny Lane дорогою на Menlove avenue, де жив Джон з тіткою Мімі. Був на Strawberry Fields і відвідав загадкову могилу Eleanor Rigby.

 
The Beatles "Abbey Road" 
dw.com

Звичайно, в Лондоні слідувала обов'язкова знимка на Abbey Road.

Пройшли роки. Я відвідав багато рок-концертів. Але мама досі з мене сміється: вона забирала мене машиною з концерту, коли я вперше побачив живого Пола МакКартні. Мовляв, я ніби "побачив літаючу тарілку". Але це мама ще просто не бачила, як мене охоронці були змушені стягувати з огороджень, коли я рвався на сцену, як тільки Пол вийшов і затягнув All my Loving. Згодом Пола я бачив ще два рази наживо. І це завжди було прекрасно.

Я можу безкінечно довго розповідати про своє захоплення і різні історії з Бітлз. Але менше з тим. До чого я це все пишу. Вчора Бітлз випустили останню пісню.

 
The Beatles
pinterest.com

Це – плівки Джона, записані в 1970-х дороблені рештою з Бітлз. Так, це не вперше. В 1990-х таким чином вийшли Real Love і Free as a Bird. Але от зараз – справді останній запис Джона на якому є соло Джорджа і зараз її доробили Пол і Рінго. Так, це типова Джонова балада 1970. Але ось це Now and Then I Miss You – зараз звучить геть в іншому сенсі. Як і, можливо, недосконала з музичної точки зору гармонія 80-річного Пола і 40-річного Джона. Але вона звучить зворушливо і прекрасно у своїй щирості.

Просто хотів подякувати. Вони намагались зробити цей світ кращим. Дякую за це зворушливе прощання.

Дмитро Крапивенко: Алла Пушкарчук - Рута, яку не вберегли

Загинула Алла Пушкарчук (Рута). Тендітна дівчина, що пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці.

Ярослав Пронюткін: Тут спочиватимуть наші герої: хто має право бути похованим на головному Меморіалі країни?

Національне військове меморіальне кладовище — це меморіал на багато років вперед. За всіма прогнозами поховання тут можуть відбуватися протягом наступних 40-50-ти і більше років. Меморіал призначений винятково для військовослужбовців — тих, які загинули в бою під час цієї війни, та тих, які мали видатні заслуги перед батьківщиною, та покинуть цей світ через дуже багато років.

Зоя Казанжи: Винні мають бути покарані

Володимира Вакуленка, українського письменника вбили росіяни. Дата його загибелі достеменно невідома. Ймовірніше, це сталося між 24 березня та 12 травня 2022 року. Після того, як Ізюм звільнили ЗСУ, у місті виявили масове поховання – понад 400 тіл. Під номером 319 було тіло Володимира Вакуленка.

Євген Гомонюк: Французькі скульптури у Миколаєві

Що спільного між найстарішим міським театром, Аркасівським сквером і зоопарком у Миколаєві? Власне французький слід. Всіх їх об’єднує художня французька ливарня Валь Д'Осне з головним салоном в Парижі, чия продукція в різні часи прикрашала ці три локації. Мова йде про п’ять найвідоміших в Миколаєві декоративних садових чавунних скульптур. Одна з них, на жаль, була втрачена ще у 1990-ті роки, інші чотири можна побачити і сьогодні.