Нові книги про визвольний рух на Форумі видавців у Львові (ФОТО)

ЦДВР представляє нове бачення польсько-українських стосунків у Другій світовій війні у книзі В.В'ятровича "Друга польсько-українська війна. 1942–1947"; таємниці українського минулого з архівів КГБ у проект "Історія з грифом "Секретно"; ілюстровану історію повстанської армії "УПА.Історія нескорених".

В рамках 18-го Форуму видавців у Львові Центр досліджень визвольного руху презентує кілька історичних видань.

Презентація книги Володимира В'ятровича "ДРУГА ПОЛЬСЬКО-УКРАЇНСЬКА ВІЙНА. 1942-1947"

16 вересня, п'ятниця. 11:00-12:30

Місце: Львівський національний університет ім. І.Франка, дзеркальна зала (2 поверх), вул. Університетська, 1

Холмщина, Волинь, Галичина, Закерзоння - території, де під час і після Другої світової війни палахкотіло польсько-українське протистояння. Криваве доміно маловідомої війни між поляками і українцями у 1942-1947 розкривають невідомі документи українського підпілля.

 

Селянська жакерія та інформаційна війна, фронтові бої між підпільними арміями і спільні операції колишніх ворогів, Волинь-1943 і акція "Вісла"-1947, переговори щодо перемир'я і торги за лінію кордону....

В'ятрович: "Волинська трагедія - частина українсько-польської війни"

Центр досліджень визвольного руху спільно із Видавничим домом "Києво-Могилянська академія" та Львівським національним університетом імені І.Франка презентує нове дослідження Володимира В'ятровича і двотомне зібрання невідомих раніше документів про польсько-українські стосунки 1942-1947 років: звіти мережі ОУН та відділів УПА, інструкції та накази визвольного руху, протоколи Служби безпеки ОУН.

Учасники:
кандидат історичних наук Володимир В'ятрович, доктор історичних наук, професор Юрій Шаповал, директор Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий, доктор історичних наук, професор ЛНУ ім. І.Франка Леонід Зашкільняк, директор Видавничого дому "Києво-Могилянська академія" Віра Соловйова.

Презентація книги Володимира В'ятровича "ІСТОРІЯ З ГРИФОМ "СЕКРЕТНО"

16 вересня, п'ятниця. 15:00-16:00

Місце: Національний музей-меморіал "Тюрма на Лонцького" (2 поверх), вул. С.Бандери, 1 (вхід з вул.К.Брюллова)

Чому зраджували і чи зраджували? Чому ставали героями і чи справді були ними? Радянський Союз розпався чи був зруйнований? Чому "всесильний КГБ" не втримав влади?

 

Відповіді на ці питання десятиліттями ховали під грифами "Секретно". Сьогодні ж Володимир В'ятрович, який розсекретив архіви КГБ, розповідає про таємниці української історії.  

  • глобальні інформаційні війни ХХ століття

  • люди, які кидали виклик системі

  • щоденне життя таємних органів: фальсифікації, оперативні розробки, агентурні операції

  • механізми депортацій та нутрощі тюремної системи

  • поразка переможців - СРСР проти УПА

  • справжні причини Чорнобильської катастрофи

  • агонія спецслужби в останні дні СРСР

Історик оприлюднює раніше недоступні заведені "органами" справи та таємні звіти КГБ керівництву партії.

Учасники: кандидат історичних наук, директор Архіву Служби безпеки України (2008-2010) Володимир В'ятрович, громадський діяч, політв'язень і один із героїв "Історії з грифом "Секретно" Ірина Калинець, директор Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий.

Презентація книги "УКРАЇНСЬКА ПОВСТАНСЬКА АРМІЯ. ІСТОРІЯ НЕСКОРЕНИХ"

17 вересня, cубота. 15:00-16:00 

Місце: Музей-меморіал "Тюрма на Лонцького" (2 поверх), вул. С.Бандери, 1 (вхід з вул.К.Брюллова).

Вашій увазі буде представлено третє видання першої науково-популярної ілюстрованої історії УПА.

Серед великої кількості літератури, присвяченої діяльності УПА, ця книга претендує на особливе місце: тут читач знайде структурований і лаконічний виклад історії повстанської боротьби. Видання проілюстроване великою кількістю унікальних фотографій, документами і свідченнями учасників.

Специфіка кількарівневого тексту допоможе читачеві побачити цілісну картину повстанського руху, зрозуміти його місце і роль в українській та світовій історії.

 

Саму книгу підготовлено за найновішими тенденціями для таких видань: багаторівневий (гіпер) текст, легкий та доступний якнайширшому колу читачів стиль, велика кількість фото- та ілюстративного матеріалу, оригінальний дизайн, англомовні резюме, якісна глянцева поліграфія, тверда палітурка, альбомний формат.

Також історики Центру досліджень визвольного руху представлять найновіші видавничі проекти та проведуть дискусію на актуальні теми досліджень українського минулого

Учасники: голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху Володимир В'ятрович, науковий співробітник  Центру досліджень визвольного руху Марта Гавришко, в.о. директора Центру досліджень визвольного руху Василь Стефанів, директор Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий, старший науковий співробітник Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Ігор Дерев'яний.

 

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.

Вийти на слід Романа Шухевича. Невдала спроба МГБ

Планів і операцій МГБ із розшуку Романа Шухевича було багато. Але всі вони не мали успіху. І лише 5 березня 1950 року чекісти змогли вистежити його у селі Білогорща поблизу Львова. Того разу йому не вдалося вирватися з оточення. Довелося прийняти останній нерівний бій, в якому Головнокомандувач УПА загинув. Водночас працівники МГБ могли б встановити його місце переховування ще роком-півтора раніше. Але не все пішло так, як вони задумали.