Сталіна в аеропорту "Бориспіль" уже немає (ФОТО)

Подарункова лялька Сталіна зникла із сувенірних магазинів в аеропорту "Бориспіль" після того, як інформація про це з'явилася у ЗМІ.

Про це повідомляє ВВС.

Нагадаємо, що 27 листопада, відлітаючи на конференцію у Вільнюс, історик Володимир В'ятрович побачив у вітрині крамниці з подарунками поміж інших сувенірних ляльок ляльку Сталіна у повний зріст розміром 30-35 сантиметрів.

На сторінці у Facebook він написав: "Такими сувенірами вітає Україна туристів у сувенірному кіоску на летовищі у Борисполі, термінал В. Лялька Сталіна на пам'ять про країну, де він убив мільйони?! Це — знущання".

Володимир В'ятрович сказав що він зробив зауваження продавцеві магазину, а також покликав міліціонера.

"Я пояснив йому, що він захищає громадський порядок, а те, що у вітрині стоїть лялька Сталіна, може призвести до порушення громадського порядку тими, хто вітрини із такими сувенірами прийде трощити", - розповів пан В'ятрович.

Так було... Фото: Володимир В'ятрович

28 листопада магазин "Сувеніри" не працював. До того ж, Сталіна вже не було за склом на вітрині, стояли лише дві інші ляльки - екс-президента Віктора Ющенка та українського козака, поряд з яким поставили ще козачку. Місце, де на фотографії Володимира В'ятровича стояв радянський лідер, пустувало.

Проте на вітрині є ще один сувенір зі Сталіним - невелика статуетка із бронзи на мармуровій підставці - Сталін, Рузвельт та Черчілль на переговорах у Лівадійському палаці у 1945 році. Вартість такого подарунку - понад 5 тисяч гривень.

Про це розповіла продавець, яка згодом все ж з'явилася у сувенірній крамниці:

"Я працюю добу, а троє - вдома. За цей час у нас змінюється асортимент. Можливо, Сталін і був," - розповіла жінка.

Іграшковий Віктор Ющенко коштує понад 1200 гривень, він вбраний у діловий костюм, шкіряні туфлики та помаранчеву краватку. За її словами, ті ляльки роблять в Україні, за бажання у майстрів можна замовити маленьку копію кого завгодно.

...так стало. Фото: BBC

В 2008 році хвилю обурення в медіа викликала подарункова лялька Гітлера, яку виявили в одному спеціалізованому магазині для колекціонерів.

Володимир В'ятрович нагадав, що Йосип Сталін визнаний українським судом винним у геноциді українців - організації Голодомору 1932-1933 років, а Європейський парламент проголосив 23 серпня Європейським днем пам’яті жертв сталінізму та нацизму.

Згодом історик отримав письмовий коментар прес-секретаря міжнародного аеропорту "Бориспіль" Оксани Ожигової:

"Дуже прикро, що в Україні виробники і постачальники сувенірної продукції заробляють на тому, що суперечить національним принципам і традиціям, національній пам'яті", - вказує представниця аеропорту "Бориспіль".

"Зі свого боку, ми зробимо усе можливе для того, щоб в аеропорту такої продукції не було. Однак варто пам'ятати, що такі сувеніри продаються по всій Україні. Хто змінить ситуацію на рівні національної свідомості?" - запитує Оксана Ожигова.

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.