Скандальний пам'ятник Висоцькому в Одесі трохи перероблять (ФОТО)

В Одесі хочуть встановити пам'ятник Володимиру Висоцькому, проти якого масово виступили мешканці міста. Однак влада наполягає на своєму, обіцяючи дещо переробити і називаючи протести політичним замовленням.

Про це повідомляють "Одеса.Коментарі".

Пам'ятник радянському співаку і актору Володимиру Висоцькому планують відкрити навпроти Одеської кіностудії, де часто знімався митець.

З 17-ти варіантів, поданих на розгляд журі, перемогу здобула робота скульптора Олександра Князика.

Переможець конкурсу отримав грошову премію в розмірі 25 000 гривень з рук Ігоря Маркова, депутата міської ради та ініціатора ідеї встановлення пам'ятника. Нагадаємо, Марков - керівник партії "Родина", причетний до кримінальних скандалів в Одесі і провокацій у Львові 9 травня 2011 року.

 Фото: Думская.net

Журі конкурсу очолював міський голова Олександр Костусєв. Меру з представлених проектів найбільше сподобався Висоцький в образі кентавра.

Уродженець Сахаліну Костусєв - про своє одеське дитинство

Проект пам'ятника викликав спалах незадоволення серед одеситів. Проти його встановлення виступили й одеські кінематографісти.

"Пам'ятник жахливий, позбавлений смаку і негарний, - йдеться в петиції. - Він буде ображати пам'ять про Висоцького і спотворювати наше місто. Нехай "переможець" залишить свою премію собі - нас це не цікавить. Ми щиро впевнені, що Одесі потрібен пам'ятник Висоцькому. Але не такий!"

Переможці, які поділили першу премію: скульптор Олександр Князик (праворуч) і Володимир Глазирін (колишній головний архітектор міста)

Однак одеська влада все одно збирається встановити пам'ятник навпроти кіностудії.

"Я не вважаю цей проект потворним", - сказав мер Костусєв.

"Коли біля Потьомкінських сходів встановили пам'ятник Дюку, багатьом городянам це теж не подобалося, - додав представник виконкому Одеської міськради Михайло Рева. - А зараз він є надбанням нашого міста".

За словами представника виконкому, прийнятий ескіз пам'ятника зазнає змін.

"Буде ліпитися подібність. - сказав Рева. - Зараз прийнята концепція, ідея. З цим образом скульптор працюватиме ще не один місяць. І говорити зараз, що це буде погано - в корені неправильно. Всі пам'ятники Висоцькому схожі один на одного. Одесі потрібно щось своє".

Проект, який найбільше сподобався Костусєву. Він посів третє місце і отримав 10 тисяч нагороди

Чиновник вважає, що масове незадоволення витвором Князика нагадує "шалену критику пісень Висоцького, його цькування": "Художник іще нічого не зробив, а на нього вже все накинулись, це хіба справедливо? Мені здається, що це - замовлення, на якому хтось заробляє політичний капітал".

Загальна висота композиції становитиме 4 метра, а самої скульптури - 2,30. Відкрити пам'ятник планується 2 вересня, до дня міста.

Нагадаємо, що в березні цього року в Харкові теж оголосили конкурс на пам'ятник Висоцькому.

Володимир Висоцький (1938-1980) - видатний радянський актор, співак і поет (бард), класик жанру авторської пісні, заслужений артист РРФСР (1986, посмертно) і лауреат Державної премії СРСР (1987, посмертно).

Висоцький написав близько 700 пісень і віршів, з великим успіхом гастролював в СРСР і за кордоном. Як актор зіграв близько тридцяти ролей у фільмах (зокрема "Місце зустрічі змінити не можна", "Вертикаль").

Батько актора Семен Володимирович і його дядько народилися в Києві, на вулиці Воровського.

Пам'ятник Володимиру Висоцькому в образі капітана міліції Гліба Жеглова (фільм "Місце зустрічі змінити не можна") відкрито у 2009 році біля головного офісу МВС України, на вулиці Богомольця.

Дивіться також: Коли помер Висоцький, Москва святкувала Олімпіаду. ВІДЕО

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.