Число статей в українській Вікіпедії перевищило 400 000

Сьогодні число статей в українській Вікіпедії перевалило за 400 тисяч. Це вчетверо більше, ніж було у Великій радянській енциклопедії, і майже вдесятеро перевищує кількість статей в Українській радянській енциклопедії — найбільшій друкованій енциклопедії українською мовою.

Про це ІП повідомив виконавчий директор громадської організації "Вікімедіа Україна" Юрій Пероганич.

За числом статей українська енциклопедія перебуває на 14-місці в світі, а за щомісячною відвідуваністю у 2012 році займала від 26-го (у червні і серпні) до 20-го (у квітні) місця серед 285 Вікіпедій різними мовами світу.
 
Проміжок між 300-тисячною і 400-тисячною статтями був подоланий за один рік, два місяці і 13 днів.
 
400-тисячною стала стаття про японське місто Міяма, створена в 4:43 за київським часом (10:43 за японським). Статтю написав користувач, який у Вікіпедії користується ніком Alex K та підписується в обговореннях ієрогліфом 虎.
 
На прохання дати інформацю про себе Alex K повідомив, що родом з Києва, українець. Пращури — кубанці, чигирнці, чернігівці, полтавчани, кияни. Живе в Японії, викладає, пише зі східноазійської тематики. Цей рік створював статті про адміністративні одиниці Японії.

 Графік зростання кількості статей в українській Вікі

Користувач поскаржився, що адміністратори української Вікіпедії створені ним статті про північнояпонські адміністративні одиниці Сібеторо й Сікотан [на Сахаліні, японський уряд не визнає російського суверенітету над ними - ІП] перейменували на російські поселення і продовжив: "…незважаючи на ці неподобства, пишу далі, щоби українська не перетворилася на маньчжурську" (належить до мов, що вимирають).

Як відомо, напередодні Інститут історії України НАН України надав дозвіл на вільне використання у статтях Вікіпедії 7783 повних текстів статей Енциклопедії історії України (ЕІУ). Незабаром для вільного доступу будуть доступні всі матеріали сайту Інституту історії України.

Вікіпедія - електронна енциклопедія, заснована в 2001 році Джиммі Bейлсом і Ларрі Сенгером. Власником сайту виступає "Фонд Вікімедіа", що має 19 регіональних представництв.

Назва утворена від англійських слів wiki і encyclopedia. Слово wiki позначає технологію, що лежить в основі функціонування сайту, і запозичено з гавайської мови, в якому має значення "швидко".

 12-томне видання Української Радянської енциклопедії. В українській Вікіпедії - вдесятеро більше статей

Основною особливістю енциклопедії є те, що створювати і редагувати статті може, в принципі, кожен користувач інтернету. Вікіпедія створюється багатьма добровольцями з усього світу на 282 світових мовах. Вона містить понад 20 мільйонів статей.

Сайт Вікіпедії є п’ятим за відвідуваністю у світі - його відвідують 400 мільйонів осіб на місяць.

У листопаді 2011 року повідомлялося, що українська Вікіпедія вийшла на третє місце за темпами зростання популярності.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.