Спецпроект

У НАЙБІЛЬШОМУ В СВІТІ ЄВРЕЙСЬКОМУ ЦЕНТРІ Є ЗГАДКИ ПРО УПА

У Дніпропетровську в урочистій обстановці відкритий найбільший в світі єврейський центр "Менора", який місцева хасидська громада створювала майже десятиліття.

Про це повідомляє "День".

Єврейський центр "Менора" за своїми масштабами величезний - він став найбільшою спорудою Дніпропетровська, "затьмаривши" будівлю колишнього Міністерства чорної металургії УРСР, розташовану на центральній площі міста.

Новий центр складається з семи веж, які символічно являють собою подобу храмового семисвічника. Це свого роду невелике місто в місті, тут можна зробити покупки, посидіти в ресторані або кафе, відвідати банк і турагентства, зняти готельний номер і зіграти весілля, побувати в сучасному концертному залі.

Особливе місце на трьох поверхах "Менори" займає музей "Пам'ять єврейського народу і Голокост в Україні". Промову на його презентації виголосив Надзвичайний і Повноважний посол ФРН Крістоф Вайль, який говорив про історичну пам'ять.

За словами директор музею, керівник дослідницького центру "Ткума" Ігор Щупак, це найбільший на пострадянському просторі меморіальний комплекс, присвячений Голокосту.

Загальна площа експозиції, розташованої в чотирьох основних залах, становить близько 3 тис. кв. метрів. Перший зал присвячений традиціям іудаїзму, а також особливостям життя євреїв у містах і містечках. Найбільший зал розповідає про події Голокосту. За ним слідує "Зал пам'яті - зал імен".

Біля виходу з музею відвідувачі зможуть побачити інсталяцію "Розлом світу", що нагадує про катастрофу цивілізації після приходу до влади нацистів.

Частина експозиції присвячена ставленню до єврейського питання Організації Українських Націоналістів, а також перебуванню євреїв в лавах Української Повстанської армії.

Чималий інтерес людей, присутніх на відкритті, викликала інформація про те, що один з керівників ОУН на Дніпропетровщині Федір Вовк рятував під час нацистської окупації євреїв, а після війни був визнаний Центром "Яд Вашем" у Єрусалимі "праведником світу".

"У музеї є стенди, присвячені Андрею Шептицькому, отцю Омеляну Ковчу та іншим українцям, які рятували євреїв від знищення, - пише у своєму фейсбуку Адріан Каратницький, який був присутній на відкритті "Менори". - Експозиція зважено розповідає про українсько-єврейські стосунки, включно з участю євреїв в УПА".

Читайте також: "Українсько-єврейська зустріч". Наші історії неповні одна без одної"

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.