Спецпроект

Партія пенсіонерів Ярославля започаткувала музей Діда Мороза

У Ярославській області може з'явитися незвичайний музей. Музей Діда Мороза. Автори ідеї - члени регіонального відділення партії пенсіонерів планують відкрити своє дітище в селі Великому Гаврилов-Ямського району, де створять цілий музейно-туристичний комплекс із 15 музеїв.

Про це пише Комсомольская правда.

За словами організаторів, їх вибір припав на Діда Мороза тому, що це всіма улюблений і популярний персонаж з цікавою і унікальною історією. І зовсім не через те, що цей Дідусь яскравий представник гвардії пенсіонерів.

Першим ділом улаштовувачі кинули клич серед своїх членів партії і попросили взяти участь у процесі організації музею. Активність громадян перевершила всі очікування. Вже за кілька днів в майбутній музей передали більше тисячі новорічних листівок, виданих ще в минулому столітті. Найдавніша з них була випущена в 1905 році. Але особливо організаторів чіпали листівки з Дідом Морозом радянського періоду.

"Більшість листівок малювалися професійними художниками, і сьогодні ми їх розглядаємо, як справжній витвір мистецтва. За оригінальним зображенням можна простежити всю історію нашої країни, - захоплений упорядник музею. - Ось Дід Мороз на запуску першого космічного корабля, а ось він відкриває Байкало-Амурську магістраль, а тут - на будівництво газопроводу".

Дійсно, кожна листівка окремий сюжет з життя радянських людей. Дідусь і листоноша, і геодезист, і космонавт, і мисливець, і хокеїст і навіть десантник. Словом, побачити Діда Мороза можна в будь-якій професії.

Відкриття нового музею планується лише наступного року, але зібравши вже зараз такі цінні листівки, організатори хочуть подарувати свято місцевим мешканцям та гостям вже в ці передноворічні дні. З перших експонатів музею створили експозицію "1000 професій Діда Мороза", яку можна подивитися в офісі партії пенсіонерів.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.