Спецпроект

В Білорусі планують відкрити віртуальний музей Дуги Струве

Віртуальний музей Геодезичної Дуги Струве створюють в Ошмянському районі, Гродненської області в Білорусі. До складу унікального пам'ятника історії і науково-технічної думки з колекції Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО входить геодезичний пункт Тюпішки.

Про це пише Белорусское телеграфное агентство.

Віртуальний музей планується відкрити в лютому 2013 року. Зараз ведуться активні роботи. Музей буде існувати як у віртуальному, так і в реальному просторах. Знайти його в Інтернеті можна буде за адресою www.struve.by. А в одному з приміщень бібліотеки вже сьогодні можна ознайомитися із зібраними експонатами. Тут представлені географічні карти і книги, присвячені Дузі Струве, портрети її творців - Карла Теннера, Василя Струве та Осипа Ходзько. Зібрано інформацію про всі знайдені геодезичні пункти дуги, і представлені їх координати. За задумом ініціаторів, музей буде знайомити не тільки з історією Дуги Струве та її значенням для науки, але також з культурою і традиціями народів, через землі яких вона була прокладена.

Серед цілей створення музею - розкриття історико-культурного потенціалу Дуги Струве, регіонів далекого і ближнього зарубіжжя, через які вона проходить, їх наукової значимості, підвищення туристичної привабливості об'єкта.

Дуга Струве - унікальна пам'ятка історії та науково-технічної думки з колекції Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Названа на честь керівника дослідження видатного астронома, геодезиста і математика Росії Федеріка Георга Вільгельма Струве (Василя Яковича Струве). Дуга створювалася з метою визначення форми і розмірів земної поверхні. Вона являє собою мережу з 265 тріангуляційних пунктів на території десяти країн, що представляли собою закладені в землю кам'яні куби з довжиною ребра 2 м, протяжністю 2820 км. Саме завдяки цим об'єктам було науково доведено, що Земля має форму не ідеальної кулі, а еліпсоїда.

Максимальну точність виконаної тоді роботи підтверджують сучасні космічні знімки. Похибка контрольного аерокосмічного вимірювання дуги на перевіреному відрізку склала 3,5 см.

В даний час пункти дуги Струве збереглися на території Норвегії, Швеції, Фінляндії, Росії, Естонії, Литви, Латвії, Молдови та України. Сьогодні вони в більшій мірі представляють інтерес як об'єкти історико-культурної спадщини, що має певний туристичний потенціал.

У Білорусі перші пункти геодезичної дуги Струве були виявлені в 2001 році. За історичними даними, на території країни був закладений 31 пункт, з них збереглися 19. У тому числі п'ять пунктів (включаючи об'єкт в Ошмянському районі) обладнані спеціальними знаками і внесені до Списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.