НБУ випустив монету на честь Вернадського, обіцяє - Махна і Амосова. ФОТО

Про це повідомляє сайт НБУ.

Нацбанк презентував дві нові срібні монети. Одна присвячена 200-річчю від дня народження композитора Семена Гулака-Артемовського - оперного співака, актора, автора першої української опери "Запорожець за Дунаєм".

Головні герої "Запорожця..." Оксана й Андрій на тлі мечеті

Інша монета присвячена Володимиру Вернадському - одному з засновників і першому президентові Академії Наук України, природознавцю і філософу, засновникові біогеохімії.

Стилізована композиція з елементами, що відображають світосприйняття вченого: земна куля, кристалічна решітка кремнію, фігура людини та спалах світла за нею, який символізує зародження нового життя

Тираж обмежений: монет із зображенням Гулака-Артемовського - чотири тисячі, монет із Вернадським - п'ять тисяч.

Також цього року НБУ планує випустити ще 29 пам'ятних монет, поміж них великими тиражами - на честь 1025-річчя хрещення Русі, Нестора Махна і Бориса Грінченка, льотчика Нестерова і битви за Дніпро 1943 року.

Обіцяють також срібну монету на честь хірурга і філософа Миколи Амосова.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.