У Пітері носіїв "георгіївської стрічки" тролять Маннергеймом. ФОТО

У Санкт-Петербурзі пасажири зафіксували на фото маршрутку з зображенням першого президента Фінляндії Густава Маннергейма і Георгіївської стрічки.

Йдеться про маршрут К-177, який обслуговує компанія "Третій парк", повідомляє "Фонтанка".

Читачі сайту надіслали зображення мікроавтобуса Volkswagen, на якому вміщені портрет Маннергейма, георгіївський хрест і текст "Карл Густав Маннергейм, кавалер ордена Св. Георгія та Георгіївської зброї".

 Фото: ЖЖ soba4kі

У "Третьому парку" повідомили, що не санкціонували такої реклами і назвали її появу "провокацією".

"Ті, хто це зробив, очевидно, переслідують цілі зіпсувати городянам настрій напередодні Дня Перемоги, а також завдати шкоди репутації нашої компанії", - заявив офіційний представник перевізника.

Карл Густав Маннергейм воював у Першій світовій війні у складі Російської імператорської армії, де й отримав Георгіївський орден 4-го ступеня. Після революції 1917 року в Росії очолив армію незалежної Фінляндії, розгромив фінську Червону гвардію.

У 1940 році очолив оборону Фінляндії проти агресії СРСР. З 1941 по 1944 рік Фінляндія була союзником гітлерівської Німеччини і тримала фронт на північ від Ленінграду. У 1944 році Маннергейм підписав перемир'я з Радянським Союзом і оголосив війну Третьому рейху.

Густав Маннергейм, 1942 рік. Видно два (три?) німецькі Залізні Хрести, а от Георгія не вдягнув

Як відомо, російською владою вже кілька років організовується акція "Георгіївська стрічка", спрямована на формування історичної пам'яті про перемогу СРСР у 1945 році.

В Росії існує група активістів, які до 9 травня організовують рух автобусів із портретом Сталіна. У листопаді 2011 року вони обіцяли запустити "сталінобуси" в Севастополі, але потім виявилося, що єдина севастопольська маршрутка, обклеєна зображенням Сталіна, так і не вийшла на маршрут.

Дивіться також:

Георгіївська стрічка: поваги нуль, максимум - пропаганди. ФОТО

Хроніки радянсько-фінської війни 1940 року. ВІДЕО

Зимова війна. Як у фінських снігах загинула елітна дивізія УРСР

Радянський Союз напав на Фінляндію. У Твіттері

1939: Гітлер вітає Сталіна у газеті "Правда". ФОТО

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.